AKTUELNO

Lideri zapadnoafričkih zemalja dali su mu juče ultimatum da do podneva napusti poziciju.

Kako prenose svetski mediji, bivši lider Gambije Jahja Džameh napustio je večeras prestonicu Bandžula, pošto je izabrao egzil nakon silaska sa vlasti.

Ovaj autoritarni vođa, kako ga pojedini mediji nazivaju, preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima od novog predsednika Adame Beroua.

Senegalska vojska je u četvrtak uveče objavila da su regionalne snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ušle u susednu Gambiju, u okviru operacije "Vraćanje demokratije".

Pukovnik vojske Senegala Abdu Ndiaje naveo je u saopštenju da angažovani "značajni" kopneni, vazduhoplovni i pomorski resursi, prenosi Rojters.

Ndiaje je prethodno za ovu agenciju izjavio da su senegalske trupe "ušle u Gambiju", u okviru regionalnih napora za podršku novom predsedniku Gambije Adami Berouu kojem je protivnik dugogodišnji vladar te zemlje Jahja Džameh, koji je odbio da se povuče sa vlasti.

I. P.

#Gambija

#Izbori

#Jahja Džameh

#predsednik

'