AKTUELNO

Lideri Evropske unije (EU) dozvolili su Velikoj Britaniji produžetak roka za Bregzit do 31. oktobra, rezultat je petočasovnih pregovora u Briselu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).Time se izbegava mogućnost da Britanija u petak napusti EU bez sporazuma, jer britanski poslanici i dalje nisu usvojili plan na koji način će se to dogoditi.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je "britanskim prijateljima" da "ne troše vreme", dok je britanska premijerka Tereza Mej rekla da je cilj napustiti EU što je pre moguće.

Britanija sada u maju mora da održi izbore za Evropski parlament ili da, ukoliko se to ne desi, do 1. juna napusti EU bez sporazuma.

Mej je nešto ranije liderima EU tražila da rok bude do 30. juna, uz opciju da se Bregzit dogodi i ranije ukoliko poslanici odobre plan o izlasku.

- Sve je potpuno u rukama Britanije - mogu da usvoje sporazum o povlačenju i da rok do 31. oktobra bude ukinut - rekao je Tusk posle sastanka.

Kako kaže, Britanija može da ponovo razmisli o svemu i izabere da "potpuno odustane od Bregzita".

- Završiću sa porukom našim britanskim prijateljima - novi rok je fleksibilan, iako malo kraći nego što sam očekivao, ali i dalje dovoljno dug da se nađe najbolje rešenje. Molim vas, ne trošite vreme.

Novinarima se nakon toga obratila Tereza Mej, rekavši da Britanija može i ranije da napusti EU ukoliko poslanici odobre njen plan.

- Znam da je za mnoge građane veoma frustrirajuće to što sam morala da tražim produžetak roka. Britanija je do sada već trebalo da napusti EU i zaista mi je žao što i dalje nisam uspela da ubedim parlament da odobri sporazum - rekla je Mej.

Ona je dodala da se ne pravi da će biti lako ili da postoji jednostavan način da se reši pat pozicija u parlamentu.

- Naša je dužnost kao političara da ispunimo demokratsku odluku donetu referendumom - rekla je Mej.

Ovo je drugi put da je Mej tražila produžetak roka od Evropske unije, a prethodni rok istekao bi u petak.

Britanski poslanici odbili su nešto ranije njen sporazum o povlačenju, a glasali su i protiv napuštanja EU bez sporazuma.

Politička urednica BBC-ja Laura Kunsberg je skrenula je pažnju da je novi novi rok za Bregzit na Noć veštica.

Da odmah odustanemo od metafora sa horor filmovima i duhovima i razmotrimo zašto bi ta odluka mogla da bude dobra, a zašto loša.

Zašto je dobra? Najvažnije - Evropska unija je pristala da spusti gas. To znači da Britanija neće izaći iz EU bez sporazuma.

Prevladao je stav premijerke da bi napuštanje Unije bez formalnog dogovora moglo da bude katastrofalno, smatra Kunsberg.

Međutim, kako dodaje, ima i nekoliko potencijalno loših stvari - novi oktobarski rok možda ne donese ništa.

- Ovo bi moglo, iako ne volim što to kažem, da znači samo još nekoliko meseci pat pozicije, nakon čega Britanija i EU shvate da su u istoj poziciji kao i sada - navela je Kunsberg.

#Britanija

#EU

'