AKTUELNO

U borbama u libijskoj prestonici Tripoliju do sada je ubijeno 49 osoba, uključujući i civile, ukazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Od početka sukoba prošle nedelje raseljeno je, prema podacima UN, 2.800 lica, prenosi AP. Koordinator UN u Libiji Marija de Valje Riviero izjavila je da zbog sukoba hitne službe nisu u mogućnosti da pomognu povređenima i civilima.

Upozorila je da će sukobi pogoršati stanje u migrantskim kampovima u glavnom gradu Libije. Ministarstvo zdravlja u Tripoliju saopštilo je ranije danas da je u sukobima stradalo najmanje 25, a ranjeno 80 ljudi.

Među mrtvima ima boraca sa obe strane i civila, uključujući i čitavu porodicu, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja za Rojters.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Saraj je uzvratio "novom Gadafiju", kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom "Vulkan gneva", radi odbrane prestonice Libije.

Od pada bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija, zemlja je ušla u nestabilnosti sa dve suprostavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Od leta 2014. godine politički je podeljena na dve vlade - samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Kalife Haftara (75), i međunarodno priznatu vladu, sa sedištem u Tripoliju, sa premijerom Fajezom Sarajem.

#Libija

#Tripoli

'