AKTUELNO

Cene nafte porasle su danas na najviši nivo od novembra 2018. godine, usled aktuelnog smanjenja proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), američkih sankcija protiv Irana i Venecuele, sukoba u Libiji, kao i snažnog izveštaja o zapošljavanju u SAD.

Cena fjučersa severnomorske nafte tipa "brent" kretala se jutros na nivou od 70,62 dolara po barelu, što je za 28 centi ili 0,4 posto više u odnosu na cenu sa zatvaranja berze u petak, prenosi agencija Rojters.

Cena američke "lake" nafte (WTI) porasla je za 30 centi ili 0,5 posto, na 63,39 dolara po barelu. "Brent" i "WTI" su rano jutros, u jednom trenutku, dostigli najviši nivo od novembra, trgujući se na nivou od 70,76 dolara i 63,48 dolara respektivno.

U nastojanju da podignu cene "crnog zlata", članice OPEK-a i Rusija, kao saveznik tog naftnog kartela, obećali su da će zajednički da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara ove godine.

- OPEK-ovo aktuelno smanjenje proizvodnje i američke sankcije Iranu i Venecueli, glavni su pokretači cena nafte tokom ove godine - izjavio je Husein Saked, glavni tržišni strateg u brokerskoj kompaniji "FXTM".

- Međutim, najnoviji podstrek je postignut eskalacijom borbi u Libiji, što može dovesti do daljim prekida u snabdevanju - dodao je on.

Snažni podaci o zapošljavanju u SAD-u, objavljeni u petak, takođe su pružili podsticaj cenama nafte, navodi britanska agencija.

#Cena

#nafta

'