AKTUELNO

Nemački izvoz i uvoz pali su u februaru više nego što se očekivalo, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

To je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji pokazatelj da će najveća evropska ekonomija u prvom ovogodišnjem tromesečju verovatno imati slabašan rast usled pojačanih tenzija koje dolaze iz inostranstva. Prema desezoniranim podacima, izvoz je pao za 1,3 odsto na mesečnom nivou, što je najveći pad u 12 meseci, dok je uvoz pao za 1,6 odsto, saopštio je nemački Federalni zavod za statistiku.

Trgovinski suficit porastao je na 18,7 milijardi evra sa revidiranih 18,6 milijardi evra iz prethodnog meseca. Nemački izvoznici pogođeni su usporavanjem svetske ekonomije, trgovinskim sporovima i Bregzitom, ocenjuje britanska agencija.

- Jednostavno se čini da je previše različitih kriza u globalnoj trgovini da bi nemački izvozni sektor u isto vreme mogao da prkosi svima njima - rekao je ekonomista Karsten Brzeski iz kompanije ING.

Kao rizike po nemačku privredu je pomenuo trgovinski spor između SAD i Kine, sve veću bojazan od Bregzita bez dogovora, moguće "hlađenje" kineske ekonomije i probleme na drugim tržištima u usponu. Vodeći nemački ekonomski instituti prošle nedelje su smanjili prognoze privrednog rasta Nemačke za 2019. godinu, i upozorili da je dugoročni zamajac došao do kraja.

Ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi predviđali su pad izvoza od 0,5 odsto, pad uvoza od 0,7 odsto, i da će trgovinski suficit pasti na 18 milijardi evra. Nemačka je u svojoj 10. godini ekonomske ekspanzije, ali je krajem prošle godine "za dlaku" izbegla recesiju, ostvarujući u 2018. godini najnižu stopu rasta za pet godina.

#Ekonomija

#Nemačka

'