AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je odluku o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni doneo brzo nakon kratke lekcije iz istorije.

Tramp je u martu potpisao deklaraciju o priznanju izraelske aneksije strateške visoravni, osvojene od Sirije u ratu 1967. godine, čime je odstupio od decenijske politike SAD. Taj potez je izazvao osudu u međunarodnoj zajednici koja aneksiju nikada nije priznala, i pohvalu Izraela.

Američki lider je sinoć u Las Vegasu na godišnjoj konvenciji Republikanske jevrejske koalicije rekao da je odlučio da prizna da je Golan izraelski nakon hitnog brifinga svog visokog savetnika i zeta Džareda Kušnera, ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana i pregovarača Džejsona Grinblata, preneli su izraelski mediji.

On je rekao da su mu njih trojica telefonirala i da su razgovarali o nečem drugom, mada nije rekao kada se to desilo.

- Ja sam rekao, ’Momci, učinite mi uslugu. Dajte mi malo istorije, brzo. Želim da idem brzo. Ima puno stvari na kojima radim: Kina, Severna Koreja. Dajte mi na brzinu' - rekao je predsednik SAD.

Potom su mu objašnjene bezbednosne posledice izraelske kontrole nad Golanom, iznad Galilejskog jezera i dela gornje Galileje.

- Rekao sam: ’Kako vam se sviđa ideja da ja priznam tačno ono o čemu diskustujemo? Jer ja se slažem vama je potrebna visoravan'- rekao je Tramp da je to kazao Fridmanu koji je reagovao da je to kao divna, lepa beba.

Okupljenima na skupu u Las Vegasu predsednik SAD je rekao: "Mi donosimo brze odluke, donosimo dobre odluke".

Tramp je najavio priznanje Golana na Tviteru 21. marta, a deklaraciju je potpisao četiri dana kasnije u Beloj kući, kada je premijer Izraela Benjamin Netanjahu došao u posetu Vašingtonu.

#Donald Tramp

'