AKTUELNO

Kanada se u proseku zagreva dva puta brže od ostatka sveta, pokazao je novi naučni izveštaj.

Izveštaj kanadske vlade o klimi upozorio je i da su promene već očigledne u mnogim delovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, navodi BBC.

Do najveće promene došlo je na kanadskom Arktiku, koji će nastaviti da se zagreva više nego dvaput brže od svetskog proseka.

U izveštaju se nagoveštava da su mnogi viđeni efekti verovatno nepovratni. Procenjuje se da se prosečna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 stepeni Celzijusovih od 1948. godine, kada su prvi put zabeležene temperature širom zemlje.

-Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promene u klimi doprinele zagrevanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan - stoji u izveštaju.

Izveštaj je objavljen pošto je vlada uvela porez na ugljen-dioksid za četiri od 10 kanadskih pokrajina koje nisu uspele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promena. Više temperature vazduha mogle bi da znače više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim delovima zemlje.

Očekuje se da će okeani postati više kiseli i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodi životu u moru. Prema izveštaju, na naglo zagrevanje u Kanadi uticali su brojni faktori, uključujući smanjenje snega i morskog leda.

#Kanada

'