AKTUELNO

Ekstremisti su ispalili pet raketa iz pojasa Gaze na Izrael rano jutros, saopštila je izraelska vojska nakon dana masovnih palestinskih protesta duž granice te palestinske teritorije i Izraela.

Tenkovi su granatirali punktove Hamasa u odgovoru na projektile, saopštila je vojska.

Četiri Palestinca, uključujući tri tinejdžera, poginula su u nedelju u protestima, a desetine ih je ranjeno bojevim mecima koja su ispalili izraelski vojnici.

Raketna vatra preti da podrije napore Egipta da učvrsti dogovor za koji se lideri Hamasa nadaju da će ublažiti parališuću izraelsku i egipatsku blokadu gusto naseljene teritorije.

U raketnim napadima nije bilo povreda i nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost, prenosi AP.

Uprkos raketiranju Izrael je danas otvorio dva granična prelaza Kerem Šalom i Erez u pojas Gaze, navode izraelski mediji.

Prelaz Kerem Šalom otvoren je za prevoz robe i Erez za prelaz ljudi koji imaju dozvole i ribolov će biti dozvoljen u većem delu Sredozemnog mora kako je ranije odobreno.

Ako zatišje prevlada ograničenja će se kasnije još više ukidati u skladu sa dogovorom s Egiptom.

Sirene za raketnu uzbunu su se oglasile na jugu Izraela nakon što je oko 40.000 Palestinaca protestovalo kraj granične ograde.

Izraelski vojni portparol, brigadni general Ronen Manelis, rekao je da su protesti bili relativno uzdržani.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio je pripreme vojske i njeno nastojanje da održi zatišje na jučerašnjim demontracijama.

Većina demonstranata držala se podalje od granice iako su male grupe aktivista prilazile bacajući kamenice i eksploziv prema izraelskim vojnicima.

Vojnici su uzvraćali suzavcem i otvarali vatru, ubivši četvoricu, uključujući tri 17-godišnjaka i ranivši 64 Palestinaca bojevom municijom.

Hamas je obećao da će držati demonstrante na bezbednoj daljini od ograde kako ne bi još više uzavrela politička atmosfera za vreme pregovora o olakšanju blokade.

#Izrael

'