AKTUELNO

Pregovori o prekidu vatre izmedju Izraela i Hamasa danas su napredvali, rekao je glavni lider Hamasa Ismail Henije uoči godišnjice jednonedeljnih masovnih protesta na granici te palestinske teritorije.

Godišnjica se, kako je najavljeno, obeležava sutra, desetak dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu i nakon eskalacije nasilja ove nedelje izazvanog ispaljivanjem rakete iz Gaze koja je pala na kuću severno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi.

Egipatski posrednici su ceo dan putovali od Gaze do Izraela i nazad, prenoseći poruke i predlažući rešenja da se smanji nivo i intenzitet sutrašnjih demonstracija, rekle su glavne palestinske frakcije.

Hanije je u saopštenju naveo da je njegova organizacija na "prekretnici" u najnovijim razgovorima s egipatskim zvaničnicima. On je rekao da Hamas zahteva isporuku pomoći i robe u pojas Gaze koji je pod blokadom, okončanje nestašice vode i struje i programe za otvaranje radnih mesta kako bi se ublažila nezaposlenost koja je dostigla 50 procenata.

Masovni protesti nazvani "Veliki marš povratka" počeli su 30. marta prošle godine u početku za pravo na povratak palestinskih izbeglica na teritoriju današnjeg Izraela odakle su pobegle ili su isterane posle stvaranja Izraela 1948. godine.

Fokus demonstracija se uskoro proširio na zahteve da se ukine parališuća blokada Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat još 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom pobedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

Blokada je stvorila ekonomsku i humanitarnu krizu u pojasu, a nedavno su izbili i protesti zbog loših uslova života s kojim se Hamas inače retko suočavao. Egipatski i medjunarodni posrednici strahuju da će u slučaju da Hamas ne uspe da obuzda sutrašnje proteste, izbiti novi veliki sukob s Izraelom.

Ta islamska ekstremistička organizacija je apelovala da se Palestinci obeležavanju godišnjice masovno odazovu. Izraelska organizacija koja koordiniše civilne poslove na palestinskim teritorijama je na Fejsbuku postavila video snimak u kojem se obraća demonstrantima na arapskom jeziku da se drže na udaljenosti najmanje 300 metara od granične ograde "radi sopstvene bezbednosti". U poslednjoj deceniji izraelska vojska i Hamas su već tri puta ratovali.

#Izrael

#Vatra

'