AKTUELNO

U jednom okrugu američke države Njujork proglašeno je vanredno stanje zbog jedne od najvećih epidemija malih boginja u poslednjih nekoliko decenija.

Zbog toga će u okrugu Rokland u narednih 30 dana svim maloletnicima koji nisu vakcinisani biti zabranjen pristup javnim mestima, barem dok ne dobiju vakcinu.

Reč je o poslednjoj u nizu epidemija u SAD, koje su bastion pokreta protiv vakcina. Rokland, udaljen oko 20 kilometara od njujorškog Menhetna, proglasio je vanredno stanje zbog boginja koje će trajati 30 dana ili dok sva nevakcinisana deca ne prime MMR vakcinu.

Epidemija malih boginja registrovana je još u Kaliforniji, Ilinoisu, Teksasu i Vašingtonu, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, javljaju američki mediji.

U poslednjem izveštaju SZO, objavljenom u novembru, navodi se da je porast lažnih vesti o vakcinama - uz generalno loše stanje sistema zdravstvenog osiguranja u čitavom svetu - jedan od glavnih uzroka zbog kojih je došlo do porasta obolelih za 30 odsto 2016. i 2017. godine.

- Samo nekoliko slučajeva bi brzo moglo da preraste u desetine ili stotine hiljada, ako građani nisu vakcinisani - ističu iz SZO. Najveći problem su Severna i Južna Amerika, Evropa, kao i zemlje istočnog Mediterana.

#Boginje

'