AKTUELNO

Podlegao povredama!

Jedan Izraelac koji je u nedelju ranjen u oružanom napadu na Zapadnoj obali preminuo je danas, čime je broj žrtava tog napada povećan na dve osobe.

Izraelski mediji su javili da je jutros preminuo 47-godišnji rabin Ahiad Etinger, otac dvanaestoro dece.

Vojska i bezbednosna služba Šin bet uhapsili su nešto ranije rođake osumnjičenog palestinskog napadača i pregledali njegovu kuću pred planirano rušenje.

Bezbednosne snage u međuvremenu nastavljaju potragu za napadačem koga su odbrambeni zvaničnici identifikovali kao 19-godišnjeg Omara Amina Abu Lailu, stanovnika sela Az-Zavija.

Desetine mladih Palestinca sukobilo se sa pripadnicima bezbednosnih snaga za vreme hapšenja i dvojica su ranjena gumenim mecima.

Stanovnici sela su rekli za izraelske medije da, koliko im je poznato, osumnjičeni nije bio politički aktivan i nije pripadao ni jednoj ekstremitičkoj organizaciji.

U napadu je ubijen i 19-godišnji izraelski vojnik Gal Keidan koji je juče sahranjen. Nakon napada vojska je zatvorila ulaze u nekoliko palestinskih sela, a obližnjim jevrejskim naseljima je naređeno da zatvore svoje kapije dok se ne nađe napadač.

Vojska je saopštila da se napadač približio trgovačkom centru u jevrejskom naselju Arijel u nedelju pre podne, ubo vojnika nožem, oteo mu automatsku pušku i počeo da puca na vozila u prolazu.

On je potom ušao u jedan automobil koji se zatim udaljio. Napadač je nastavio da puca iz tog vozila na vojnike koji su stajali na mestu za stopiranje.

Od 2015. godine Palestinci su ubili više od 50 Izraelaca uglavnom u napadima nožem ali i oružanim napadima i nalećući na njih vozilima.

U isto vreme izraelske snage su ubile više od 260 Palestinaca, navodi AP. Izrael tvrdi da su većina bili napadači ali su Palestinci ginuli i u sukobima s izraelskim vojnicima za vreme demonstracija.

Prošle nedelje su ubijena dva Palestinca u odvojenim incidentima na Zapadnoj obali posle perioda relativnog zatišja.

#Izrael

'