AKTUELNO

Kineski predsednik Si Đinping posetiće Italiju, Francusku i Monako od četvrtka, 26. marta, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Italijanska koaliciona vlada slala je "pomešane signale" oko toga da li će potpisati predloženi sporazum o pridruženju kineskom infrastrukturnom planu "Jedan pojas, jedan put".

Cilj inicijative je da se proširi trgovina izgradnjom luka, železnica i druge infrastrukture u više od 60 zemalja od Južnog Pacifika preko Azije do Evrope i Afrike. Projektima koji se sprovode u okviru ove inicijative zamera se da ostavljaju zemlje u kojima se grade sa suviše velikim dugom i da suviše malo posla daju lokalnim kompanijama.

Italijanski državni podsekretar Đuljelmo Piki je u Tviter poruci ranije ovog meseca napisao da Italija ne bi trebalo da potpiše ovaj sporazum. Kinesko ministarstvo nije objavilo detalje rasporeda Sijevog puta.

Portal EURACTIV.com ranije je preneo da Italija pregovara sa kineskom vladom o potpisivanju memoranduma o saradnji, kao i ulasku u članstvo investicione inicijative poznate i kao Novi put svile, kasnije u martu. Državni sekretar u italijanskom ministarstvu industrije Mikele Đerače rekao je novinarima 6. marta da će sporazum biti "neobavezujući" i da samo predstavlja "početni okvir".

#Evropa

#Kina

#Si Đinping

'