AKTUELNO

Predsednik vlade boravi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping razgovarali su danas u Davosu o Železari Smederevo, koju je preuzela kineska kompanija Hestil, kao i o budućim zajedničkim projektima.

Premijer Srbije sastao se danas prepodne sa predsednikom sa kojim, kako je najavio uoči odlaska na Forum, namerava da otvori nekoliko za našu zemlju izuzetno važnih pitanja.

Dvojica zvaničnika su najviše razgovarala o Železari. Predsednik vlade Srbije je zahvalio predsedniku Kine na dobro urađenom poslu u Železari, obavestio ga o poslovanju te kompanije i istakao da se nada da će i budući zajednički projekti Srbije i Kine biti uspešni, preneo je RTS.

Vučić je uoči početka Foruma ocenio da je ovo najvažnija godina za našu zemlju na Svetskom ekonomskom forumu, kao i da će u Davosu razgovarati sa predsednikom Kine o uspostavljanju direktne linije između Beograda i Pekinga, otpočinjanju radova na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta i da će "moliti za RTB Bor".

Srbija će, prema njegovim rečima, ove godine imati "najdinamičniju i najvažniju godinu u Davosu", imajući u vidu politicku situaciju u regionu, Evropi i svetu, rekao je Vučić za beograske medije.

Premijer se od jutros, pored kineskog predsednika, susreo i sa bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje, zatim sa osnivačem Foruma, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom i premijerom Šri Lanke Ranilom Vikremensingeom.

Potom treba da usledi susret sa švajcarskim predsednikom, ali i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa kojim će razgovarati o situaciji u regionu.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Davos

#Svetski ekonomski forum

'