AKTUELNO

Savet bezbednosti UN danas će glasati o dva nacrta rezolucije o Venecueli, jedan podržavaju SAD a drugi Rusija, saopštili su danas diplomatski izvori UN-a i dodali da verovatno nijedan tekst neće biti usvojen.

U američkom predlogu se poziva na "slobodne, pravedne i pouzdane" predsedničke izbore u Venecueli kao i na neometan pristup humanitarne pomoći.

Očekuje se da će tokom glasanja Rusija uložiti veto jer je ta zemlja predložila drugi nacrt u kojem se osudjuju pretnje upotrebom sile protiv vlasti u Venecueli.

Rusija i Kina od početka krize u Venecueli osudjuju mešanje zapadnih zemalja u unutrašnja pitanja Venecuele koju pogadja ozbiljna ekonomska kriza.

Diplomatski izvori ocenjuju da nijedan tekst neće biti usvojen zbog uzajamnog ulaganja veta SAD i Rusije. Dodali su da se to već unapred može pretpostaviti i da će današnje glasanje samo ponovo pokaziti nesuglasice unutar Saveta bezbednosti UN o Venecueli.

Da bi neki tekst bio usvojen u Savetu bezbednosti UN, potrebno je devet glasova bez upotrebe veta na koje ima pravo pet stalnih članica Saveta - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

#Rezolucija

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

#Venecuela

'