AKTUELNO

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je za poljske medije da je haotični Bregzit bez dogovora neprihvatljiv za obe strane i da, ako Velika Britanija ne pripremi ubrzano neki racionalni alternativni predlog, uvek postoji rezervni manevar da se produže pregovori.

- Nisu svi koraci Britanaca racionalni. Ali i dalje živim u nadi da i tamo, kao što je slučaj ovde, na evropskoj strani, postoji svest da je tzv. 'no deal', dakle haotični rastanak bez ikakvog sporazuma, neprihvatljiv. Ako Britanci ne uspeju da pripreme neki projekat koji bi imao smisla, uvek postoji mogućnost da se oduže pregovori - kazao je sinoć Tusk poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Tusk je dodao da britanska premijerka Tereza Mej za sada nije pristalica takve varijante ali je upozorio da je odugovlačenje pregovora dok Velika Britanija ne pripremi alternativu svakako bolja od razvoda bez sporazuma.

- On bi bio skup za sve. Pre svega za London ali takodje i za preostalih 27 partnera - rekao je predsednik Evropskog saveta.

Svoju nedavnu kontroverznu izjavu da u paklu postoji posebno mesto za one koji su propagirali Bregzit čak bez nacrta plana kako da Velika Britanija bezbedno napusti Evropsku uniju, Tusk je pravdao kao namerno preterivanje da privuče pažnju da neko mora da snosi odgovornost zato što svi sa obe strane Lamanša sada žive u napetosti.

- Te tenzije imaju opravdanja, jer tu pričamo o interesima miliona ljudi. Jer to nije samo pitanje diplomatije i traktata. To se tiče privrede, sudbine i života miliona gradjana Evrope i Velike Britanije. Očekivao bih od Britanaca da kada su već odlučili da odu, da predstave svoj projekat kako da izadju. Mi to umesto njih ne možemo da učinimo - kazao je Tusk.

Predsednik ES izjavio je da nema sumnje da je u Velikoj Britaniji napravljena kardinalna greška kada oni koji su ;promovisali Bregzit nisu verovali u svoju pobedu i ni u najmanjoj meri se nisu za nju i bezbedni izlazak Velike Britanije pripremili.

#Bregzit

#Donald Tusk

'