AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da Rusija treba da se kreće samo napred i da to kretanje ubrza.

Putin je, na početku godišnjeg obraćanja u Federalnoj skupštini, rekao da ljudi moraju da osete promene i da se situacija menja nabolje, prenosi ruska agencija Tass.

Foto: Tanjug

Konstatujući da je Rusija ušla u veoma komplikovan demografski period, Putin je rekao da je glavni zadatak da se sačuva ruski narod i da se podrže mladi koji formiraju porodicu, pošto je natalitet u opadanju.

- Više dece - manje poreza - poručio je Putin povodom novih mera o povećanju nataliteta u zemlji.

On je podsetio na nove mere koje su uvedene za porodice - novčane naknade za prvo i drugo dete, nevezano za region Ruske Federacije gde se dete rodilo.

Foto: Tanjug

- Rešenje demografskih problema direktno je povezano sa smanjenjem siromaštva - ukazao je Putin i precizirao da je 2000. godine siromašnih bilo oko 40 miliona ljudi, dok je danas taj broj smanjen više nego duplo, na oko 19 miliona, prenosi Sputnjik.

Ruska agencija Tas s navodi da je Putin najduži govor održao prošle godine, u trajanju od sat i 55 munita, a najkraće obraćanje od 48 minuta imao je 2004. i 2005. godine.

U proseku su Putinovi govori trajali po sat i 15 minuta, dok je Dmitrij Medvedev tokom godina kada je obavljao predsedničku funkciju prosečno govorio po sat i 20 minuta.

Foto: Tanjug

Putinovo prvo obraćanje parlamentu iz 2000. godine, po stupanju na dužnost predsednika Rusije, imalo je najmanji broj reči - 5.146, dok je njegov prošlogodišnji govor i po tome bio najobimniji i sastojao se od 11.428 reči.

Navodi se da predsednički govor obično prati oko 1.000 zvanica, među kojima su poslanici gornjeg i donjeg doma ruskog parlamenta, ministri, zvaničnici predsedničke administracije, Ustavnog i Vrhovnog suda, diplomate, novinari i drugi. Najmanje ih je bilo tokom prvog Putinovog govora - 980, a rekordnih 1.100 zvanica je zabeleležno 2013. godine.

#Rusija

#Vladimir Putin

#govor

'