AKTUELNO

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kaže da je "izuzetno teško" ispuniti zahtev američkog predsednika Donalda Trampa da evropske zemlje prime nazad svoje državljane - borce Islamske države zarobljene u Siriji.

Tramp je u tvitu objavljenom za vikend pozvao Britaniju, Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje, da prihvate nazad preko 800 zarobljenih pripadnika IS i da im sude, prenosi agencija AP.

Mas je za televiziju ARD rekao da nemački državljani imaju zakonom garantovano pravo na povratak, ali da u ovom trenutku nema šanse da se to proveri u Siriji. Mas je rekao da su se "humanitarni slučajevi", žene i deca, već vratili, ali da bi to u drugim slučajevima bilo moguće samo ako bi se sudski postupci mogli odmah pokrenuti.

PROČITAJTE JOŠ: SAD blokirale unapređenje civilne avijacije u Severnoj Koreji

-Potrebne su nam informacije, potrebne su nam istrage, a sve dok se to ne postigne, mislim da je ovo izuzetno teško proveriti - izjavio je on.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo juče da Nemačka može da prihvati borce Islamske države zarobljene u Siriji samo ako osumnjičeni imaju pristup konzularnim uslugama.

#Donald Tramp

#Islamska država

'