AKTUELNO

Advokat Hoakina Gusmana, poznatijeg kao "El Čapo" izjavio je danas da će se on žaliti na presudu o krovici.

Džefri Ličman je izjavio ispred zgrade suda u Bruklinu da se odbrana "borila divlje" na suđenju i da će "nastaviti da se bori" za Gusmana, preneo je AP. Gusmana su odmah izvukli iz sudnice nakon što je sudija pročitao presudu. Američki državni tužilac Ričard Donogju izjavio je da očekuje da će Gusman dobiti doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Ozloglašeni meksički narko-bos Hoakin Gusman (61), poznatiji kao "El Čapo", danas je u američkom sudu proglašen krivim zbog organizovanja krijumčarenja ogromnih količina droge. Agencije su prenele da je Gusman, čiji nadimak na španskom znači "Kratki", proglašen krivim po svih 10 tačaka optužnice, zbog čega bi mogao provesti ostatak života u zatvoru.

Gusmanu je suđenje počelo u novembru prošle godine i na procesu se pojavilo više od 50 svedoka. Njega je 2017. godine Meksiko izručio Sjedinjenim državama, gde ga terete da je kao vođa kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge.

Foto: Tanjug

I posle presude El Čapu kartel nastavlja da deluje

Uprkos hapšenju, ekstradiciji i presudi narko lordu Hoakinu Guzmanu, poznatijem kao "El Čapo", njegov Sinaloa kartel nastavlja da deluje, a dokaz za to su ogromne pošiljke droge otkrivene na granici poslednjih nedelja.

Vreće sa fentanilom i plastične kese meta, heroina i kokaina pokazuju da kartel nije oslabio, nije izgubio na svojoj tradicionalnoj teritoriji u severozapadnom Meksiku niti ima ogranični međunarodni opseg gubitkom zloglasnog vođe, preneo je AP.

- On je još uvek glavna snaga meksičkog kriminalnog podzemlja - izjavio je meksički bezbednosni analitičar Alehandro Hope. Kartel još uvek kontroliše svetsku mrežu kontakata koja može da prebaci kolumbijski kokain u Kamerun i meksičke kuvare meta u Maleziju.

Oni, takođe, kontrolišu morske luke da bi nabavili drogu, laboratorije i hemičare da ih obrade, podmićuju korumpirane policajce kako bi obezbedili premeštanje droge na granicu, projektuju multimilionske tunele da bi prokrijumčarili tone marihuane i kokaina ispod granice i plaćaju "mazge" da prevoze pošiljke u automobilima i kamionima.

Tu je i vojska ubica, izvršitelja koji rade na iznuđivanju i otmicama, perači novca i politički kontakti. Možda i najvažnije, Sinaloa nastavlja da kontroliše ono što se naziva "poslednja milja" u SAD, koristeći svoju distributivnu mrežu da bi drogu stavila u ruke lokalnih bandi i uličnih dilera.

#El Čapo

#Suđenje

'