AKTUELNO

Evropske zemlje, među kojima su Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska i Austrija priznale su opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsedničke izbore.

Taj potez usledio je nakon što je istekao rok od osam dana, koji su evropske zemlje dale predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše nove predsedničke izbore, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je na Tviteru da Francuska priznaje predsednika parlamenta Huana Gvaida kao privremenog predsednika dok se ne odrze novi izbori.

- Venecuelanci imaju pravo da se slobodno i demokratski izraze. Francuska priznaje Gvaida kao privremenog predsednika da sprovede izborni proces - naveo je Makron.

Prethodno je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan rekao da Gvaido ima legitimno pravo da organizuje nove izbore.

On je dodao da će se Francuska konsultovati sa svojim evropskim partnerima oko Venecuele, ističući da je najvažnije da se sukob u zemlji reši na miran način i izbegne građanski rat, preneo je Rojters.

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelson naveo je na Tviteru da i njegova zemlja priznaje Gvaida kao privremenog predsednika dok se ne održe slobodni i demokratski izbori.

On je, uoči sastanka sa šefovima diplomatija EU u Briselu, istakao da pozdravlja slične izjave ključnih EU partnera, najavivši da "sledi važno saopštenje EU", prenosi Rojters.

Švedska ministrka spoljnih poslova Margot Valstrom rekla je da Evropska unija vidi Gvaida kao legitimnog privremenog predsednika Venecuele.

- U aktuelnoj situaciji, mi podržavamo i smatramo Gvaida legitimnom privremenim predsednikom - rekla je Valstrom za švedski radio.

Valstrom je rekla da je EU, koja bi trebalo da kasnije danas objavi saopštenje, ujedinjena u odbacivanju rezultata prošlogodišnjih izbora i uvođenju novih sankcija, kada to bude bilo prikladno.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant istakao je da Maduro nije raspisao predsedničke izbore u roku od osam dana, koji je određen.

- Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsednika dok ne budu održani verodostojni izbori - naveo je Hant na Tviteru.

Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele priznao je i španski premijer Pedro Sančez, navodeći da su tooj zemlji potrebni slobodni i fer izbori "što je pre moguće".

- Priznajem predsednika venecuelanske skupštine, gospodina Huana Gvaida, kao privremenog predsednika Venecuele  - rekao je Sančez.

Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.

Ultimatum Maduru istakao je sinoć.

#Izbori

#Venecuela

'