AKTUELNO

Ovako je izgledao kao nesrećno dete - da li ga danas prepoznajete?

Pre tri godine Anja Ringren Loven, žena iz Danske koja se bavi humanitarnim radom, je spasila iz Nigerije dečaka optuženog za veštičarenje, kog su roditelji ostavili da na ulici umre od gladi i žeđi. Mališan je preživljavao hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici. Nakon što ga je pronašla, Anja je rekla da je dečak bio u strašnom stanju, s telom punim crvi i parazita, a nije mogao ni da stoji na vlastitim nogama.

Kad ga je našla dala mu je da jede, pije, zamotala ga u ćebe i odvela na lečenje u bolnicu. Dva dana nakon što je uputila apel putem interneta za pomoć oko računa za lečenje dečaka koji je dobio ime Houp, iz čitavog sveta je primila donacije u vrednosti od 2 miliona dolara.

Foto: Printscreen Facebook

Anja vodi sirotište za takozvanu "veštičiju decu" u Nigeriji. U nekim afričkim plemenima i danas se veruje da su neka deca najveći krivci za siromaštvo u porodici, pa ih označavaju nepodobnim i izbacuju iz društva.

Nakon spasavanja Houpa, Anja svake godine rekreira fotografiju snimljenu prilikom pronalaska dečaka - kada mu je dala keks i vodu iz boce, a takvu je sliku objavila i ove godine tačno na godišnjicu da bi se videlo koliko je napredovao od tada.

- Danas je tačno tri godine otkako je svet video strašnu fotografiju dečaka Houpa kad sam ga pronašla više mrtvog nego živog. Pre dve godine, 30. januara, svet je saznao za praznoverje. Ne ono praznoverje koje nam je poznato iz vlastitih uverenja ili iz filmova, već ono koje ubija na hiljade nevine dece svake godine. Ne radi se samo o ubistvima, već i o mučenju dece na najvarvarskije načine koje možete zamisliti, sve dok im smrt ne olakša patnje. Nisam bila sama tog dana. Nisam samo ja spasila Houpa. Spasili su ga i Dejvid Emanuel Umem, Nsidibe Orok i ceo naš tim. Ja nisam, niti ću ikad biti spasitelj afričke dece. Samo sam čovek i činim ono što mi se čini ispravnim - navela je Loven u objavi.

Ipak, želela je da skrene pažnju i na činjenicu da je Houp izuzetno napredovao.

- Danas je Houp snažan i zdrav dečak s neverovatnim samopouzdanjem. Veoma je inteligentan i voli da ide u školu. Zanima ga život. Zaista želi da nauči nešto novo svakog dana. Zna da pravi igračke i da izmisli igre ni iz čega. Ima tako razvijenu maštu. Hrabar je i ničega se ne plaši. Bez sumnje mogu da kažem da je dan kada smo ga našli pre 3 godine - prošlost. Njegov oporavak je neverovatan. Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave. Nije lako raditi s decom koja su bila mučena i zlostavljana od strane cele zajednice. Ja spasavam decu, no to je zapravo najlakši deo. Ono što dolazi kasnije mnogo je teže. Oporavak slomljenih srca, slomljenog duha, samopouzdanja, sve to kod dece koja su ranjiva, koja su videla smrt, to je najteži posao na svetu. To zahteva veliku žrtvu i stavljanje vlastitih potreba sa strane. Tada više niste centar svojeg svemira. Rad s takvom decom je najteža, ali i najbolja stvar na svetu. Houp je danas ovde zbog osoblja organizacije 'Lend of Houp'. Oni su pravi heroji ove priče. Nadam se da će jednog dana nigerijska vlada osigurati izvršenje pravde za sve one koji muče i ubijaju decu zbog glupih praznoverja uzrokovanih neznanjem, verom, siromaštvom i korupcijom. Uvek ću se pitati zašto međunarodna zajednica zatvara oči kada je reč o ubistvima toliko nevine dece! - napisala je Loven, a onda dodala poruku samo za Houpa.

- Mom Houpiju: Uvek ću te voleti. Ovo je poslednji put kad se ovako fotografišemo. Znam da ti se to sviđa, ali već sam pokazala svetu da si ti šampion. Više ti nije potrebna moja zaštita. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svet, a ja ću navijati za tebe! - napisala je na Fejsbuku.

#Dečak

#Nigerija

'