AKTUELNO

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je sinoć da pet nacija EU napreduje u rešavanju problema spašavanja migranata zaglavljenih u moru na humanitarnom brodu, ali se požalio na nedostatak sistematskog načina na koji bi se EU nosila sa spasavanjem migranata.

On je to rekao na Kipru, na zatvaranju samita južnoevropskih zemalja, prenosi AP. Konte je povodom najnovijeg slučaja u kome je brod sa 47 migranata zaglavljen nedaleko od obale Sicilije od petka, rekao da on demonstrira nesposobnost EU da upravlja tom pojavom uz pomoć zajedničkih evropskih mehanizama.

Ipak, Konte je rekao da su neke zemlje napredovale, jer su pristale da uzmu neke od migranata, ali da fond EU koji ima za cilj podsticanje afričkih ekonomija kao bi se zaustavio protok migranata nije dovoljno velik.

Na istoj konferenciji govorio je i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je rekao da se Francuska pridržava tri principa - poštovanja ljudskih prava u pomorstvu, iskrcavanja u najbližoj luci i distribuciju migranata. Kako je rekao, ti standardi bi trebalo da postanu stalni mehanizmi.

Brod sa 47 migranata koji je pod holandskom zastavom plovio, a kojim je upravljala nemačka huimanitarna organizacija, krajem nedelje ušao je u italijanske vode nedaleko od mesta Sirakuza na Siciliji.

Borci za ljudska prava i pojedini političari tražili su od Italije da dozvoli migrantima da se iskrcaju na italijansku obalu jer su navodno u lošem stanju.

#Francuska

#Migranti

'