AKTUELNO

Vašington i njegovi najbliži saveznici otvoreno sprovode politiku čiji je cilj svrgavanje legitimnih vlasti u Karakasu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, poručivši da će Rusija i njeni saveznici učiniti sve da podrže legitimnu vladu Nikolasa Madura.

- Zabrinuti smo zbog onoga što SAD i njihovi najbliži saveznici rade što se tiče Venecuele, kršeći sve moguće norme međunarodnog prava i otvoreno vodeći politiku sa ciljem svrgavanja legitimne vlade te latinoameričke zemlje - istakao je Lavrov.

On je rekao da će Rusija "zajedno s drugim odgovornim članovima međunarodne zajednice, učiniti sve da podrži legitimu vladu predsednika Madura da obrani Ustav Venecuele i metode rešavanja krize koje su u ustavnim okvirima".

Agencija Blumberg prenosi da Lavrov nije precizirao kakve će korake preduzeti, ali navodi da je naglasio da Rusija podržava međunarodne napore se sukob reši.

Lavrov je kritikovao i američke sankcije prema Venecueli, nazivajući ih nelegitimnim, kao i naznake iz Vašingtona o mogućem razmeštanju snaga u regionu.

Foto: Tanjug

Rusija je zainteresovana za predloge Evropske unije da se formira "kontakt grupa" za rešavanje sukoba, dodao je Lavrov.

On je na konferenciji za novinare ocenio da lideri opozicije dobijaju instrukcije od Vašingtona da ne pristanu na ustupke vlastima u Karakasu, prenosi agencija TASS.

- Prema našim izvorima, lideri opozicije koji su proglasili paralelnu vlast zapravo dobijaju instrukcije iz Vašingtona da ne pristaju na nikakve ustupke, dok vlast ne pristane da abdicira na ovaj ili onaj način - kazao je Lavrov.

Lavrov je naveo i da odluka da američke kompanije koje posluju u Venecueli, budu izuzete od sankcija toj latinoameričkoj zemlji predstavlja dokaz namera Vašingtona da promeni njenu vladu i izvuče profit.

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da će Rusija braniti svoje interese u Venecueli "u okviru međunarodnog prava, koristeći sve raspoložive mehanizme".

#Sergej Lavrov

#Venecuela

'