AKTUELNO

Senatorka iz redova demokrata Kamala Heris zvanično je u nedelju ušla u predsedničku trku za izbore 2020.godine, kritikujući politiku aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u rodnom gradu Ouklandu u Kaliforniji, nedaleko od zgrade suda gde je započela svoju karijeru kao tužiteljka.

Izbor ove lokacije je jasan pokazatelj da Heris želi da naglasi svoje najveće uspehe kao okružnog tužioca u San Francisku i državnog tužioca Kalifornije, prenosi Rojters.

Ona je na mitingu objasnila svoj izborni slogan u kampanji "Kamala Heris za ljude" rekavši da je to bio "njen kompas" dok je radila u sudu, kao i da je celog života "imala samo jednog klijenta, a to je narod".

Osvrnula se i na svoju borbu koju je vodila za osobe koje su preživele seksulane napade i na programe za preusmeravanje iz zatvora koje je osmislila dok je bila tužilac.

Sve ovo bi Heris trebalo da izdvoji iz grupe demokratskih kandidata, među kojima su i senatorka Elizabet Voren i Kirsten Džilibrand i drugi koji žele da budu protivnici Donaldu Trampu na izborima 2020.godine.

Foto: Tanjug

Kritikujući politiku predsednika Trampa, senatorka Heris je izjavila da je zid prema Meksiku za koji se predsednik zalaže "njegov srednjevekovni projekat sujete" koji "neće zaustaviti trgovinu drogom,oružjem i ljudima".

Na meti njenih kritika bili su i potezi Trampove administracije kojim su hiljade dece migranata odvajani od svojih roditelja, za koje naglasila da predstavljaju kršenje ljudskih prava i da to nije Amerika za koju se ona bori, prenosi agencija.

Heris je široj javnosti postala poznata po strogom ispitivanju kandidata predsednika Donalda Trampa u Senatu, a njena sfera interesovanja poslednjih godina je i na temama kao što su policijska represija nad crncima ili ukidanje smrtne kazne i generalno reforma kaznene politike.

U slučaju da pobedi, Haris bi bila drugi afroamerički predsednik i prva žena na čelu Bele kuće. Haris je ćerka imigranata i odrasla je u Kaliforniji.

#SAD

'