AKTUELNO

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je danas da Izrael priznaje venecuelanskog opozicionog lidera Huana Guaida za predsednika te zemlje.

- Danas se Izrael pridružuje Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i većini latinoameričkih i evropskih država. Danas objavljujem da priznajemo novo rukovodstvo Venecuele -  rekao je on u obraćanju na video-snimku objavljenom na Fejsbuku, prenosi Tass.

Guaido, inače predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, u sredu se proglasio za prelaznog predsednika zemlje tokom protestnog skupa u Karakasu.

Više zemalja, među kojima su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj, priznale su Guaida za predsednika.

S druge strane, predsednik Venecuele Nikolas Maduro oštro je kritikovao taj potez kao puč koji je, kako navodi, organizovao Vašington. Maduro je zbog toga prekinuo diplomatske odnose sa SAD.

U međuvremenu, Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska pružili su podršku Maduru, dok su Kina i Belorusija pozvale na mirno rešavanje svih nesuglasica i upozorile protiv stranog mešanja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, sa svoje strane, pozvao na dijalog kao način rešavanja nastale krize.

Španski premijer Pedro Sančes, francuski predsednik Emanuel Makron, portparolka nemačke vlade Martina Fic, britanski državni sekretar za spoljne poslove i pitanja Komonvelta Džeremi Hant i holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok saopštili su juče da će njihove zemlje priznati Guaida za prelaznog predsednika Venecuele u slučaju da Maduro ne raspiše izbore u narednih osam dana, što on kategorično odbija kao "drski ultimatum".

#Izrael

'