AKTUELNO

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja optužio je danas SAD za pokušaj "izazivanja državnog udara" u Venecueli i zahtevao odgovor na pitanje da li je američka vlada "spremna da upotrebi silu" protiv vlade predsednika Nikolasa Madura.

Nebenzja je pred Savetom bezbednosti UN rekao da Venecuela ne predstavlja pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti i da ne treba da bude na dnevnom redu SB.

- Ako išta predstavlja pretnju miru, to su besramne i agresivne akcije SAD i njihovih saveznika u zbacivanju legitimno izabranog predsednika Venecuele - naveo je ruski predstavnik.

Prema njegovim rečima, "ekstremistički protivnici legitimne vlade" nisu uspeli da pobede Madura i "odabrali su maksimalnu konfrontaciju", uključujući i veštačko stvaranje paralelne vlade.

- Snažno se protivimo onima koji guraju venecuelansko društvo na ivicu krvoprolića. SAD proizvode sliku sukoba Madurove vlade i naroda Venecuele. Ta slika je daleko od realnosti - dodao je Nebenzja.

Ruski ambasador je rekao da Maduro ima "široku podršku" u narodu i citirao je rezultate ankete iz oktobra prošle godine koju je organizovala i sprovela organizacija bliska opoziciji.

Prema tim rezultatima, skoro 70 odsto stanovnika Venecuele ne podržava parlament pod vodjstvom Huana Gvaida, koji se na protestu pre par dana proglasio za predsednika zemlje i dobio podršku SAD i nekoliko drugih zemalja.

#Rusija

'