AKTUELNO

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han u zajedničkom saopštenju pozdravili su ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu.

- Od samog početka Evropska unija snažno je podržala istorijski sporazum koji su potpisali premijeri Cipras i Zaev pod vođstvom OUN. Potrebna je bila politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih strana kako bi se rešio jedan od najtežih sporova u regionu - navodi se u spoštenju i ocenjuje da su obe zemlje iskoristile " jedinstvenu priliku i pružile primer za pomirenje u celoj Evropi koji bi trebalo da podstakne evropsku perspektivu regiona.

Han, Mogerini i Junker istakli su da čekaju naredne proceduralne korake u sprovođenju sporazuma.

- Ali već sa sigurnošću možemo reči da su danas Atina i Skoplje, zajedno, ispisali novu stranicu u našoj zajedničkoj EU budućnosti -  zaključuje se u saopštenju Evropske unije. I

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na ratifikaciji Prespanskog sporazuma.

- Imali su mašte, preuzeli su rizik, bili su spremni da žrtvuju sopstvene interese za veće dobro. Zorane, Aleksise - sjajan posao. Nemoguća misija je uspešna - poručio je Tusk na svom zvaničnom Tviter nalogu.

#EU

'