AKTUELNO

Nasilni obračun vlasti s građanima u Zimbabveu je nastavljen, navode nevladine organizacije i optužuju bezbednosne snage za silovanja žena tokom pretresa kuća.

Građani Zimbabvea navode da maltretiranja nisu smanjena otkako je predsednik Emerson Mnangagva u utorak izjavio da je nasilje "neprihvatljivo".

Nemiri u Zimbabveu počeli su prošle nedelje kada su građani protestovali zbog povećanja cene goriva za više od 100 odsto.

Po izbijanju nasilnih protesta vlada je započela obračun s demonstrantima u kojem je, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, ubijeno 12 osoba, a ranjeno više od 300. Više od 600 demonstranata je uhapšeno. Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da je primila "veoma uznemirujuće izveštaje o brojnim slučajevima žena navodno silovanih od pripadnika bezbednosnih snaga".

Vojska tvrdi da su oni koji zlostavljaju narod u uniformi "lažni elementi" čiji je cilj da ukaljaju imidž armije. Policija navodi da nije primila niti jednu prijavu silovanja. Nevladina organizacija Advokati za ljudska prava saopštila je da su nastavljena hapšenja osumnjičenih za učešće u demonstracijama.

#Zimbabve

'