AKTUELNO

Ekonomija Britanije će pretrpeti ozbiljnu štetu ako napusti Evropsku uniju bez dogovora o Bregzitu, poručio je danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

"U kratkom roku će doći do značajnih poremećaja, i vrlo velikog udara na našu ekonomiju u srednjoročnom i dugoročnom periodu", izjavio je Hamond za radio BBC.

- Dakle, naš posao je da pružimo Britancima ono što smatraju da im je obećano na tom referendumu. Da osiguramo da se poštuje odluka sa referenduma, ali da se to učini na način koji im omogućava budući prosperitet koji im je obećan - izjavio je Hamond. Ministar finansija je, takođe, pozdravio govor kraljice Elizabete Druge o debati o Bregzitu, navodeći da postoji "ogromna mudrost" u pozivu monarha Britancima da pronađu zajednički jezik.

- U tim rečima postoji ogromna mudrost i ne mislim da će ikoga iznenaditi kada čuje da se kraljica zalaže za stav da u svim kontroverznim stvarima treba tražiti kompromis, zajednički jezik i put napred - rekao je Hamond. Britanska kraljica je nešto ranije pozvala Britance da se ujedine i pronađu zajednički jezik, a tu poruku je uputila u jeku ljutih podela i burnih rasprava među britanskim poslanicima u vezi sa istupanjem zemlje iz EU.

Kraljica je, u govoru koji je održala na Institutu za žene Sandringem, naglasila da je važno "govoriti lepo o drugima i poštovati različite stavove" usred "novih izazova", prenose britanski mediji.

#Bregzit

'