AKTUELNO

Protest protiv Prespanskog sporazuma s Makedonijom počeo je večeras na trgu Sintagma u Atini, a demonstranti su se iz istog razloga ranije večeras okupili i ispred američke ambasade u glavnom gradu Grčke, javlja ANA.

Kako prenosi agencija, protest je počeo mirno, a demonstranti su uzvikivali slogane protiv premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i predsednika države Prokopiosa Pavlopulosa. Demonstranti su nosili transparente i pozivali na referendum.

Zatvoreni su putevi oko trga, kao i stanica za metro na trgu Sintagma. Ispred ambasade SAD u Atini, demonstranti su poručili da su se okupili kako bi protesotvali protiv sporazuma jer je štetan po Grčku. Prvobitno su planirali šetnju prema trgu Sintagma, ali je to otkazano nakon završetka skupa ispred ambasade.

Kabinet predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa saopštio je ranije danas da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa susednom Makedonijom o promeni imena te zemlje radi normalizacija odnosa i omogućavanja pridruživanja NATO odloženo za petak.

Glasanje je bilo planirano za večeras, ali je odloženo zbog velikog broja poslanika koji žele da govore tokom debate o Prespanskom sporazumu, pa je procenjeno da neće biti dovoljno vremena da se omogući svim poslanicima koji su se prijavili da govore da iznesu svoj stav.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine, Makedonija će promeniti ime u Severna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u NATO i približavanje EU.

#Atina

#Protest

'