AKTUELNO

Izrael je jutros testirao raketni sistem Erou 3 (Arrow) namenjen presretanju balističkih raketa van atmosfere, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Tel Avivu.

Test je izveden u centralnom delu Izraela u saradnji sa američkom Raketnom odbrambenom agencijom, a učestvovale su izraelske vazduhoplovne snage.

Erou 3 se smatra sledećom generacijom odbrambenih sistema sposobnim da napada mete sa velikih daljina i visina i mnogo brže. Izraelska vojska sada koristi Erou 2 koji je operativan nekoliko godina. Takodje koristi stariju verziju "Erou 3" od januara 2017. godine.

Novi sistem koji se trenutno testira će, kako se očekuje, pružiti mogućnst vojsci da se bavi mnogo složenijim situacijama.

Prvi put je Izrael uspešno testirao sistem "Erou" pre godinu dana ali nije koristio pravu metu. Ovaj test je prvi uspešan u kome je "Erou 3" presreo metu, navode izraelski mediji.

Test je izveden nakon što su u nedelju napadnute iranske mete u Siriji nekoliko sati pošto je sistem "Gvozdena kupola" presreo raketu ispaljenu iz te susedne zemlje, a nakon udara na aerodrom južno od Damaska koji je pripisan Izraelu.

Ruski odbrambeni kontrolni centar je saopštio da su četiri sirijska vojnika poginula, a šestorica ranjena u izraelskom udaru, dodavši da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila preko 30 krstarećih raketa i navođenih bombi.

#Izrael

#Raketa

'