AKTUELNO

Dvadeset jedna osoba poginula je u noći izmedju nedelje i ponedeljka u masivnim izraelskim udarima iz vazduha u Siriji, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava, dodavši da su najmanje 12 žrtava bili članovi Iranske revolucionarne garde.

Kako se navodi šest poginulih su bili sirijski vojnici i pripadnici milicija, a ostali "stranci", preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je rekla da je napala sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi u odgovoru na raketu zemlja-zemlja ispaljenu u pravcu severnog Izraela u nedelju popodne koju je presreo izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Izrael je ciljao skladišta oružja, obaveštajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska.

Preuzimanjem odgovornosti za taj niz napada iz vazduha Izrael je odstupio još više od dugotrajne politike prikiravanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susednoj Siriji, navodi AP.

Čini se da ta politika ima za cilj da pošalje poruku ključnim akterima u Siriji, uključujući sirijskog predsednika Bašara Asada i Rusiju, da zbog nastavka iranskog prisustva rizikuju izazivanje još žešće i potencijalno destabilizirajuće izraelske akcije.

Izraelski zvaničnici veruju da će Iran odgovoriti agresivnije na najnovije izraelske udare kako se gradjanski rat u Siriji bliži kraju, prenose izraelski mediji.

Procenjuje se da uprkos tome što su teška ekonomska situacija i umešanost u rat u Jemenu naveli Iran da smanji prisustvo u Siriji ta zemlja nije odustala od želje da učvrsti kontrolu na sirijskoj teritoriji.

Izraelski mediji podsećaju da su jedinice Iranske revolucionarne garde osnovane posle Islamske revolucije 1979. godine da štite šiitski vladajući sistem i revolucionarne vrednosti.

Snaga Kuds (Jerusalim) predvodjena general-majorom Kasemom Solejemanijem je grana garde koja deluje van iranskih grnica. Članovi te snage bore se na strani Asada u gradjanskom ratu u Siriji i podržavaju iračke bezbednosne snage u njihovoj borbi protiv sunitskih ektremista Islamske države u poslednjim godinama.

#Izrael

#Napad

#Sirija

'