AKTUELNO

Nemačka vlada planira da zabrani upotrebu svojih aerodroma iranskoj aviokompaniji Mahan er (Mahan Air), preneli su danas nemački mediji.

Nemačka zabrana ide dalje od režima sankcija koje je Evropska unija uvela protiv Teherana zbog njegovih navodnih aktivnosti eliminacije protivnika u Evropi.

Nemačka Savezna kancelarija za avijaciju će suspendovati upotrebnu dozvolu izdatu iranskoj aviokompaniji Mahan, pišu danas bavarski dnevnik Ziddojče cajtung i regionalni mediji NDR i WDR. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je na upit Ziddojče cajtunga odgovorlo da ne daje informacije o svojim internim odlukama o političkim pitanjima.

Aviokompanija Mahan, druga po veličini iranska aviokompanija posle Iran era (Iran Air), ima četiri leta nedeljno za Dizeldorf i Minhen. Aviokompanija Mahan er čije sedište je u Teheranu stavljlen je na američu crnu listu krajem 2011. zbog njene navodne materijalne i tehničke podrške snagama Al Kods, elitnih jedinica islamskih Čuvara revolucije, koje Vašington smatra terorističkom organizacijom.

Američko ministarstvo finansija od maja preti sankcijama svakoj zemlji ili kompaniji koja pruža avionima dve iranske aviokompanije dozvolu sletanja ili druge usluge. Vašington preko svog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela, bliskog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa, vrši svakodnevni pritisak na nemačke kompanije da napuste Iran.

Dojče ban, Dojče telekom, Dajmler i Simens već su najavile da žele da prekinu svoje aktivnosti u Iranu. Evropska unija je odvojeno početkom januara uvela sankcije iranskoj obaveštajnoj službi i dvojici njenih zvaničnika osumnjičenih da su umešani u niz ubistava i zavera protiv disidenata u Holandiji, Danskoj i Francuskoj.

Ove evropske sankcije donete jednoglasno odnose se na zamrzavanje sredstava dvojici zvaničnika "Direkcije za unutrašnju bezbednost" iranske obaveštajne službe, ali nisu uperene protiv iranskih kompanija.

Nemačko pravosudje je takodje prošle nedelje saopštilo da je uhapšen jedan vojni savetnik, s dvojnim nemačkim i avganistanskim državljanstvom, osumnjičen da špijunira za račun Irana.

#Aerodrom

#Iran

#Nemačka

'