AKTUELNO

Kina će obeležiti početak godine svinje u februaru epizodom popularnog crtaća "Pepa prase", britanskog animiranog filma za predškolsku decu koji je bio na meti kritika u Kini gde su epizode cenzurisane na nekim internet platformama.

Na zvaničnom spisku filmova kineske vlade nalazi se i epizoda "Pepa prase slavi kinesku Novu godinu" koja će biti emitovana u februaru u okviru raspusta i obeležavanja Nove godine, preneo je danas list Čajna dejli (China Daily).

Serija je veoma popularna u Kini gde se prodaju odeća, šolje i satovi sa likom simpatične prasice i njene družine.

Vlasti su potom kritikovale "pervertni komercijalni" uticaj Pepe dok su mediji bliski vlastima prenosili vesti da se deca u nekim školama takmiče ko će bolje da grokće kao prase.

Popularna kineska platforma Dujin je skinula sa spiska emitovanja nekoliko hiljada kratkih epizoda crtanog filma.

"Pepa Prase" (Peppa Pig) je britanska dečija animirana televizijska serija, koja je premijerno emitovana 31. maja 2004. godine. Serija je emitovana u više od 180 država.

Serija je zasnovana na avanturama ženskog praseta po imenu Pepa, njenog mlađeg brata Džordža, njene porodice i prijatelja. Pepa obožava da se igra, ali i da skakuće po blatnjavim baricama.

Svaka avantura srećno se završava uz glasan smeh. Epizode predstavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na igralište, plivanje, ili posete baki i deki.

#Kina

#Nova godina

#Praznik

'