AKTUELNO

Ruski predsednik čestitao Novu godinu svetskim liderima

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio čestitke povodom Nove godine i Božića većem broju svetskih političara koji zauzimaju visoke državne funkcije, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Na spisku svetskih lidera kojima je Putin čestitao praznike ne nalaze se lideri Turske Redžep Tajip Erdogan, Ukrajine Petro Porošenko i Sirije Bašar el Asad.

Odnosi Rusije sa Turskom napeti su zbog obaranja ruskog vojnog aviona iznad Turske prošlog meseca, dok su sa Ukrajinom loši zbog sukoba na istoku te zemlje između ukrajinskih i proruskih snaga.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, u božićnoj i novogodišnjoj čestitki predsedniku SAD Baraku Obami navodi se, da je odlazeća godina potvrdila da su odnosi Rusije i SAD veoma važan faktor, koji obezbeđuje međunarodnu bezbednost, a lider Rusije je izrazio i uvernje da ove dve zemlje mogu uspešno da se nose sa novim izazovima i pretnjama.

-Rusija i SAD mogu da pomognu razrešenju kriza u različitim delovima sveta putem izgradnje konstruktivnog dijaloga i saradnje, imajući u vidu zajedničke interese- naveo je Kremlj.

Putin je takođe uputio božićne i novogodišnje čestitke francuskom predsedniku Fransoa Olandu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, britanskoj kraljici Elizabeti II i premijeru Dejvidu Kameronu, saopštio je Kremlj.

Autor: Č.Nikolić

'