AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc otputovaće sutra u Rumuniju, kako bi zvaničnom Bukureštu simbolično predao predsedavanje EU.

Planirani su sastanci sa premijerom Vioricom Dancilom i predsednikom Klausom Joanisom, te i poseta škole socijalnog projekta "Konkordija“.

Ovo je prvi put da rumunija, koja je od 2007. članica EU, predsedava Uniji. Zvaničan Bukurešt biće na početku predsedavanja suočen s nastavkom rešavanja pitanja u vezi Bregzita, jer je predviđeno da Velika Britanija 29. marta istupi iz Unije.

Takođe Rumunija će morati da se bavi i budućim budžetom EU.

Početak predsedavanja Rumunije EU pada u veoma osetljivom trenutku za odnose Bukurešta i Brisela, jer je Evropska komisija u izveštaju o napretku u novembru ukazala na probleme i kritikovala vladu zbog pravosuđa i institucije za borbu protiv korupcije, a zatim je premijerka kritikovala Evropsku uniju da diskriminiše Rumuniju.

Na drugoj strani predsedni Joanis je kritikovao vladu Rumunije da se nije dovoljno pripremila za predsedavanje EU, zbog čega je vlada iznela nameru da mu sudi zbog veleizdaje.

Uoči posete je Kurc pohvalio dobre ekonomske i političke odnose Austrije sa Rumunijom.

Austrija je treći najveći strani investitor u Rumuniji. Naše zemlje imaju mnoge zajedničke interese i sarađuju tradicionalno, na primer, kada je reč o Zapadnom Balkanu, Podunavlju i istočnom partnerstvu EU, naveo je u saopštenju.

#Sebastijan Kurc

'