AKTUELNO

Američke Federalne rezerve (FED) povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na raspon od 2,25 do 2,5 odsto, što je najviši nivo ključne kamate od 2008. godine.

To je četvrto po redu povećanje referentne kamate u SAD, koje je, po oceni agencije AP, odraz nastavka jačanja američke ekonomije.

FED je, u saopštenju objavljenom po završetku dvodnevnog zasedanja okončanog kasno sinoć po evropskom vremenu, signalizirao da očekuje usporavanje podizanja ključne kamate u nastupajućoj godini.

Odluka FED-a će, dodaje AP, mnogim potrošačima i preduzećima povećati troškove zaduživanja. Potez američke centralne banke došao je uprkos tome što je predsednik Donald Tramp u poslednjih nekoliko sedmica više puta napadao FED-ovo podizanje kamate i otvoreno kritikovao predsednika te monetarne institucije Džeroma Pauela, konstatuje AP.

Podseća, takođe, da je Tramp u svojim komentarima optuživao FED za to da povećanjem stope ugrožava ekonomiju. Na sinoćnoj konferenciji za novinare, Pauel je rekao da Trampovi tvitovi i izjave neće imati nikakav uticaj na monetarnu politiku Federalnih rezervi.

FED je, inače, promenio i projekciju povećanja kamate u 2019. godini, nagovestivši da će umesto ranije predviđenih tri dogodine samo dva puita podići referentnu stopu. Prema novoj prognozi, smanjena je i gornja granica FED-ove referentne kamate dugoročno na 2,8 odsto sa prvobitno projekrovanih tri odsto.

Uoči FED-ovog saopštenja, akcije na američkoj berzi su oštro porasle, da bi nakon objavljenih odluka sa sednice počele da padaju, a tokom Pauelove konferencije za novinare su se stromoglavile.

Industrijski indeks Dau DŽons je neposredno po završetku konferencije za medije pao oko 400 poena, povukavši Volstrit prvi put u tri godine u takozvanu zonu "medveđeg tržišta" (pad entuzijazma među trgovcima i investitorima), dok je cena obveznica skočila, poguravši stopu prinosa naniže.

#Amerika

'