AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, na godišnjoj konferenciji u Moskvi, da veruje da čovečanstvo ima dovoljno zdravog razuma da izbegne novi svetski rat.

Velika konferencija održana je u Moskvi, a taj događaj pratilo je više od 1.700 novinara, prenose ruski mediji. Putin nje na pitanja novinara odgovarao puna tri sata i 52 minuta

- Vodim se razmišljanjem da će čovečanstvo imati dovoljno zdravog razuma i instinkta samoočuvanja i ne ode do ekstrema - rekao je Putin, prenosi TASS.

Ruski predsednik je ocenio da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko želeo da iskoristi Kerčki incident kako bi pojačao svoj rejting uoči predsedničkih izbora u Ukrajini.

Foto: Tanjug AP

- Provokacija je za cilj imala da povisi tenzije. Jasno je zašto je to potrebno našem ukrajinskom kolegi. Uskoro su izbori tamo. Žele da povise tenzije kako bi pojačali rejting jednog od predsedničkih kandidata, a pod tim mislim na aktuelnog predsednika. To je pogrešno. Neće doneti dobro ni njihovom narodu ni njihovoj zemlji - rekao je Putin.

Foto: Tanjug AP

Ukrajina ostaje važan trgovinski i ekonomski partner

Predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao je danas na činjenicu da Ukrajina ostaje važan trgovinski i ekonomski partner Rusije, uprkos, kako kaže, svim akcijama koje preduzimaju vlasti u Kijevu.

- Mi želimo mir i prosperitet širom Ukrajine, posebno u Donbasu. Zainteresovani smo za to, jer je Ukrajina i dalje jedan od naših najvećih trgovinskih i ekonomskih partnera - rekao je Putin u odgovoru na pitanja novinara na godišnjoj pres-konferenciji u Moskvi, a prenosi ruska agencija Tass.

Ukazao je da je trgovinska razmena između Ukrajine i Rusije, posebno u protekloj godini, zabeležila rast, što je, kako naglašava, rezultat prirodnih veza između dve zemlje.

Foto: Tanjug AP

Prema podacima ukrajinske statističke službe, Rusija ostaje glavni trgovinski partner Ukrajine, budući da je u prvih osam meseci ove godine, Ukrajina izvezla u Rusiju 7,9 odsto od ukupno prodatih proizvoda u inostranstvu.

Iza Rusije sledi Poljska u koju je Ukrajina izvezla 7,0 posto ukupnog izvoza, zatim Italija (5,9 posto), Turska (5,6 odsto), Indija (6,0 odsto).

Udeo ruskih proizvoda u ukupnom uvozu u Ukrajinu iznosio je 14,2 odsto. U 2017. godini, Ukrajina je povećala uvoz proizvoda iz Rusije za 39,9 odsto, dok je izvoz u Rusiju porastao za 9,6 procenata, prema podacima državnog statističkog komiteta Ukrajine.

Ožženiću se, pre ili kasnije

Ruski predsednik Vladimir Putin nije danas odbacio ideju da se jednog dana oženi.

- Kao pristojna osoba, pre ili kasnije moraću to da uradim - odgovorio je Putin u šaljivom tonu, odgovarajući tokom godišnje konferencije na pitanje novinara kada će se oženiti.

Foto: Tanjug AP

Putin je i novinara koji je postavio pitanje upitao da li je oženjen. Pošto je novinar odgovorio da jeste, Putin je kroz šalu rekao:

On je oženjen i hoće i da se ja oženim".

Ruski predsednik i njegova supruga Ljudmila objavili su u junu 2013. godine da su se razveli.

#Vladimir Putin

#konferencija za novinare

'