AKTUELNO

SAD su pobedile takozvanu Islamsku državu u Siriji, izjavio je danas američki predsednik Donald Tramp, a neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Si-En-En da Tramp planira "potpuno i brzo" povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Ubrzo je iz Bele kuće stigla i potvrda - da je povlačenje trupa automatski počelo.

Pentagon se protivi Trampovoj odluci i povlačenju iz Sirije, kao i senator Lindizi Grejem, jedan od najuglednijih republikanaca.

- Povlačenje američkih snaga iz Sirije je ogromna greška nalik onima koje je počinio (prethodni predsednik SAD Barak) Obama. ISIS nije pobeđen u Siriji i Iraku, pa ni u Avganistanu. Odluka o povlačenju će biti podsticaj ISIS-u da se uzdigne - tvitovao je Grejem.

Portal "Dejli bist" tvrdi da generali u Pentagonu insistiraju na ostanku američkih trupa u Siriji uprkos Trampu. Pukovnik Rob Mening, portparol Pentagona, saopštio je udržano da američka vojska "u ovom trenutku nastavlja da radi i sarađuje sa partnerima u regionu".

Tramp kaže da je ISIS bila jedini razlog zbog koga su američke trupe bile u Siriji.

- Pobedili smo ISIS u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja - napisao je američki predsednik na Tviteru, prenosi Rojters.

SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga u borbi protiv terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Oni su prvenstveno posvećeni obuci Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koji su imali uspeha u borbi protiv tzv. Islamske države, navodi Si-En-En.

Trenutno je teško proceniti koliko boraca ISIS je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000. Međutim, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista.

Si-En-En navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika. Koalicija predvođena SAD demantovala je ranije ovog meseca da će doći do bilo kakve promene u broju američkih vojnika u Siriji.

#Donald Tramp

#Sirija

'