AKTUELNO

Jačanje odbrambenih kapaciteta „nuklearne trijade“ i pouzdana zaštita od spoljnih pretnji su glavni zadaci vojnih snaga Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

Sve vrste i rodovi ruske vojske 2018. godine razvijali su se izbalansirano, rekao je Putin.

- Sve vrste i rodovi vojski razvijali se balansirano u skladu sa usvojenim planovima i novim državnim programom za naoružavanje i opremljeni su savremenim oružjem - istakao je Putin.

Nuklearna trijada Rusije značajno je ojačala, a udeo savremenog naoružanja iznosi 82 odsto, istakao je Putin.

Najnovije rusko oružje, koje će obezbediti Rusiju decenijama unapred, čini da se svi koji su navikli na agresivnu retoriku zamisle. Novo oružje će višestruko povećati kapacitete armije i flote.

Ozbiljni, prodorni koraci preduzeti su u razvoju najnovijeg oružja kakvog nema na svetu, o kome sam govorio u obraćanju Saveznoj skupštini 1. marta ove godine“, rekao je šef države. „Nadam se da će naši novi sistemi učiniti da se zamisle oni koji su navikli na militarističku i agresivnu retoriku.

Rusija je za 2019. postavila zadatak jačanja strateških nuklearnih snaga u vidu prelaska na naoružanje sa unapređenim sposobnostima za prevazilaženje perspektivne protivraketne odbrane i snabdevanje trupa globalnim raketama „Avangard“, dodao je on.

Koja su prioritetna pitanja koja treba rešiti sledeće godine. Prvo je dalje jačanje borbenog potencijala strateških nuklearnih snaga. O ovom zadatku detaljno smo razgovarali za vreme nedavnih serija vojnih sastanaka u novembru, a pre toga u maju ove godine u Sočiju“, objasnio je Putin.

- Potrebno je da se što pre pređe na savremeno naoružanje koje ima poboljšane kapacitete za prevazilaženje perspektivnih sistema protivraketne odbrane, a sledeći korak je serijska proizvodnja i isporuka trupama raketnog sistema globalnog dometa ’Avangard‘ - istakao je ruski predsednik.

Rusija će takođe preduzeti dodatne mere na jačanju bezbednosti ukoliko SAD istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa, istakao je ruski predsednik.

O sporazumu o likvidaciji raketa

Istupanje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa mogao bi dovesti do rušenja celokupnog sistema kontrole naoružanja i neširenja oružja za masovno uništenje, smatra Putin.

Takav korak bi mogao da ima najnepovoljnije posledice i osetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost - naglasio je Putin.

- Faktički se dugoročno može govoriti o degradaciji i čak o raspadu celokupne arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovno uništenje“, dodao je on.

Putin je naveo da kao izgovor za jednostrano povlačenje „oni koriste već poznati i trivijalni način nedokazanih optužbi Rusije o kršenju svojih obaveza po Sporazumu, koje su sami i odavno već prekršili“ i podsetio da je NATO tokom 2018. godine nastavio da povećava svoju vojnu infrastrukturu oko granica Rusije.

Konkretno, prema njegovim rečima, raspoređivanje američkog sistema morskog baziranja ’Idžis‘ u Rumuniji i uskoro u Poljskoj predstavlja direktno kršenje Sporazuma o likvidaciji projektila srednjeg i kratkog dometa, jer se ovi sistemi mogu koristiti za lansiranje ove vrste raketa. - Sada su se oni pojavili na ovoj teritoriji kršeći Sporazum - ocenio je Putin.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ima stabilišuću ulogu u svetu i podržava vojnu predvidljivost, rekao je on.

- Bez obzira na pretenzije prema Sporazumu, u savremenim uslovima on igra ulogu stabilišućeg faktora. On radi na održavanju određenog nivoa predvidljivosti i obuzdavanja u vojnoj oblasti - istakao je Putin.

On je dodao da ništa ne sprečava druge zemlje da pristupe Sporazumu o raketama.

Ruski predsednik naveo je i da digitalne tehnologije, robotizacija i bespilotni sistemi treba da budu prioritet za razvoj ruskih oružanih snaga.

#Rusija

#Vladimir Putin

'