AKTUELNO

Kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorki kineske kompanije "Huavej", Meng Vangdžou, koja je uhapšena na zahtev SAD u slučaju koji je doveo do diplomatskih tenzija između tri zemlje.

Nakon trodnevnog zasedanja, sud u Vankuveru odobrio je u utorak kauciju za Meng u visini od 10 miliona kanadskih, odnosno 7,5 miliona američkih dolara, s tim da mora da nosi nanogicu, preda svoje pasoše, ostane u Vankuveru i bude u jednom od dva svoja prebivališta u tom gradu svake noći od 23:00 do 06:00 sati, prenosi AP.

Ranije u utorak, Kina je poručila da "neće štedeti napore" da zaštiti kineske građane od bilo kakvog maltretiranja kojim se krše njihova legitimna prava i interesi.

Vašington optužuje Meng da je koristila fiktivnu kompaniju u Hong Kongu za prodaju opreme Iranu što, kako ukazuje, predstavlja kršenje američkih sankcija.

Nekoliko sati uoči zasedanja suda u Vankuveru o kauciji za Meng, Kina je uhapsila bivšeg kanadskog diplomatu u Pekingu, a mnogi to tumače kao osvetu za hapšenje direktorke "Huaveja" 1. decembra.

#Direktor

#Huawei

'