AKTUELNO

Prvi čovek Evropskog parlamenta biće izabran 17. januara.

Bivši belgijski premijer, poslanik iz grupe evropskih liberala Gi Verhofstat potvrdio je da ulazi u trku za predsednika Evropskog parlamenta.

- U ova nesigurna vremena kada je Evropa ugrožena od nacionalista i populista svih vrsta, potrebni su nam vizionari, graditelji mostova i kompromisa. Ja želim biti jedan od njih -objavio je Verhfostat u video poruci, prenosi Hina

Verhofstat je bio belgijski premijer devet godina od 1999. do 2008. Od 2009. je poslanik u Evropskom parlamentu, gde predvodi Savez liberela i demokrata za Evropu (ALDE), četvrte po snazi frakcija u parlamentu.

Jedan je od najglasnijih zagovornika evropskog federalizma, a Evropski parlament ga je u septembru prošle godine imenovao za svog pregovarača za Bregzit.

Verhofstat ulazi u trku u kojoj su već ranije Italijani Antonio Tajani iz Evropske narodna partije (EPP) i Đani Pitela iz socijaldemokratskih redova.

Iako je po ranijem dogovoru sadašnjeg predsednika Martina Šulca, nemaekog socijaldemokrata, trebalo da zameni neko iz EPP-a, taj dogovor verovartno više ne važi nakon što je Pitela ušao u trku.

U slueaju da bude izabran Italijan, eelnici svih triju evropskih insitutucija Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta bili bi iz EPP.

Stoga bi u tom slueaju mogao doai u obzir i reizbor Donalda Tuska za predsednika Evropskog saveta.

Tuskov prvi dvoipogodišnji mandat ističe u maju. Tusk nema podršku vlade Poljske, zemlje iz koje dolazi, ali predsednik Europskog saveta se bira kvalifikovanom veainom tako da upkos tome može ponovno biti izabran.

S.M.

#Belgija

#Evropski Parlament

#Premijer

'