AKTUELNO

Liderka najveće unionističke partije Severne Irske Arlin Foster danas je izjavila da odbacuje plan britanske vlade o Bregzitu koji bi sutra, prema pisanjima agencija, trebalo da bude potvrđen na samitu EU u Briselu.

AP prenosi da je Foster na godišnjoj konferenciji u Belfastu kazala da je sporazum o Bregzitu, koji je predložila britanska premijerka Tereza Mej, neprihvatljiv i da mora da bude poboljšan u narednim nedeljama.

Agencija objašnjava da je stav Fosterove važan zato što njena Demokratska unionistička stranka (DUP) obezbeđuje ključne glasove zahvaljujući kojima je Konzervativna partija britanske premijerke na vlasti iako nema većinu u parlamentu.

Fosterova je, kako se navodi, istakla da nacrt tog sporazuma dovodi do ustavnih pitanja koja ne smeju da budu ignorisana. Ona je naglasila da njena partija DUP insistira na "ishodu koji ne ostavlja Severnu Irsku otvorenu za opasnost od sve većih razlika u odnosu na ostatak Ujedinjenog Kraljevstva".

Ta partija je upozorila da bi, zbog plana o Bregzitu, mogla da povuče podršku koju pruža britanskoj premijerki u vladi. U Briselu se u nedelju održava samit lidera EU na kojem bi, kako agencije prenose, trebalo da bude potvrđen sporazum o Bregzitu o kojem je Brisel pregovarao sa Velikom Britanijom.

Rojters je prethodno izvestio da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da će preporučiti čelnicima držžava članica EU da potvrde taj plan.

#Bregzit

#Tereza Mej

'