AKTUELNO

"Mama, imam novog najboljeg prijatelja". "Divno. Kako se zove". "Tili. Ona živi u našoj kući i mrtva je. I Aleks mi je prijatelj. On isto tu živi, i on je umro. Njegova mama i tata su isto mrtvi. Igramo se sa lutkama zajedno".

Ovako počinje svoju priču za "Dejli mejl" Britanka Evans, a neuobičajeni razgovor vodila je sa svojom ćerkom Rozalin (3).

- Nečega ima u načinu na koji mi piča takve stvari, sa naivnošću deteta, ali mi se krv zaledi. Ne znamo nikoga ko se zove Tili ili Aleks, niti sam ikada pričala sa ćerkom o smrti ili zagrobnom životu. Jedino što zna o tome je kada smo uspavali dedinu mačku, i nemam pojma odakle joj to - rekla je majka devojčice.

Iako je uvak smatrala da je racionalna osoba, žena koja se 17 godina bavila novinarstvom voli da se oslanja na činjenice i dokaze.

- Nisam sujeverna i ne verujem u duhove - kaže.

Kako njen suprug radi Londonu, često je sama sa ćerkom u kući koja datira iz 1500-ih godina.

- Alo to nije prvi put da me je tako isprepadala. Kada je imala 18 meseci, sećam se kako je pokazala kroz prozor i rekla da vidi ovcu. Nisam obraćala pažnju, ali je ponavljala "Vidi, mama, ovca, ovca". Nekoliko nedelja kasnije je tužna rekla "sada je otišla" - ispričala je.

Iako ovaca nije bilo, kuća je zapravo napravljena na mestu gde je bila stara farma vune.

Sada kada ima tri godine mnogo se bolje izražava, a njene priče su sve čudnije.

- Lagala bih kada bih rekla da me to ne plaši. Toliko toga ne razumemo, što ne znamo, a mnogo ljudi je reklo da su videli stvari koje nisu mogli racionalno da objasne - rekla je.

Odlučila je da istraži kako bi se uverila da Rozalin samo umišlja, ali se ubrzo pokajala.

Prema podacima koje je pronašla, 1861. godine u kući je živeo dečak Aleksandar Turner koji je imao 10 godina. Podaci iz 1891. godine pokazuju da je u kući živela i žena Matilda Oki.

Iako ni sama ne veruje u duhove, svaki peti Britanac tvrdi da je osetio prisustvo duhova, otkrile su nedavne studije.

- Otkrila sam da se mnogo roditelja suočava sa situacijom poput moje - rekla je.

#devojčica

#duhovi

'