AKTUELNO

Ubice saudijskog novinara Džamala Kašogija možda su iznele njegovo raskomadano telo iz Turske kao prtljag, izjavio je danas ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

- Jedna od vrlo verovatnih mogućnosti jeste da su oni napustili državu (Tursku) tri do četiri sata nakon što su ga ubili. Možda su izneli Kašogijevo raskomadano telo kao prtljag bez problema zahvaljujući njihovom diplomatskom imunitetu - rekao je Akar na međunarodnoj konferenciji u Kanadi za Si-En-En na turskom jeziku.

Kašogi, kolumnista "Vašington posta", ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, što je izazvalo globalnu osudu Saudijske Arabije i njenog vladara princa Mohameda bin Salamana, podseća Rojters.

Rijad je od tog dana objavljivao mnogobrojna kontradiktorna saopštenja povodom njegovog nestanka sve dok, dve nedelje kasnije, nije priznao da Kašogi jeste ubijen u Konzulatu.

Turska je prethodno saopštila da je grupa od 15 osoba učestvovala u ubistvu, a da je među njima bilo dva stručnjaka iz "tima za čišćenje" kao i da je Kašogijevo telo bilo raskomadano.

Turski zvaničnici su takođe pozvali na istragu o navodima da je Kašogijevo telo bilo raskomadano, a zatim rastopljeno u kiselini i prosuto u kanalizaciju.

Saudijski javni tužilac Šalan al Šalan u četvrtak je izjavio da je Kašogijevo telo bilo raskomadano a zatim uklonjeno iz zgrade i predato neidentifikovanom "lokalnom saradniku".

Nakon više od mesec dana od ubistva, Turska pokušava da na istom nivou održi pritisak koji vrši na princa Mohameda objavljujući niz dokaza koji podrivaju pređašnja saopštenja koje je Rijad iznosio.

Američki predsednik Donald Tramp takođe je u subotu komentarisao saopštenje američke CIA-e u kojem je princ Mohamed okrivljen za ubistvo.

Tramp je taj zaklljučak okarakterisao kao "vrlo preuranjen" i dodao da će sačekati da u utorak dobije kompletan izveštaj o slučaju "Kašogi". Turska je saopštila ranije da poseduje audio zapise u vezi sa ubistvom.

Jedan turski zvaničnik je britanskoj agenciji kazao da ti zapisi sadrže zvuke na kojima se čuje ubistvo Kašogija i razgovori koji su vodili ka njegovom ubistvu, koji su, kako je kazao, užasavajući. On je istakao da je Turska te zapise podelila sa nekim zemljama, koje uprkos tome, nisu ništa uradile.

Šalan je u četvrtak izjavio da je tužilaštvo zahtevalo smrtne kazne za pet osoba čija imena nije otkrio, a koje su bile umešane u Kašogijevo ubistvo i dodao da je 11 od 21 osumnjičenog optuženo i da će im se suditi u nastavku istrage.

Ipak, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu naglasio je da nije zadovoljan Šalanovom izjavom i ponovo zatražio od Rijada da otkrije lokaciju na kojoj se nalaze Kašogijevi posmrtni ostaci i da se osumnjičenima sudi u Turskoj.

#Džamal Kašogi

#Saudijska Arabija

#Turska

#Ubistvo

'