AKTUELNO

Na današnji dan pre 13 godina preminula je britanska zvezda Ejmi Vajnahus. Ova vest mnogo je rastužila svetsku javnost, s obzirom na to da je Ejmi imala samo 27 godina i neverovatan talenat.

Svoj poslednji koncert održala je upravo u Beogradu na Kalemegdanu, u okviru evropske turneje, ali je u domaćim i svetskim medijima samo moglo da se pročita o debaklu koji je doživela na sceni zbog alkohola i narkotika kojima se priklonila.

Iako je koncert u junu u srpskoj prestonici trebalo da znači i veliki povratak slavne Ejmi Vajnhaus na scenu, sve je ispalo potpuno suprotno. Koncert je prekinut posle 72 minuta, jer se njen iako moćan glas potpuno izgubio. Mahala je cipelom, jedva pevala i napravila još niz skandala naočigled srpske publike, a onda napustila scenu i otputovala iz Beograda, te otkazala turneju.

Za manje od mesec dana, 23. juna, stigla je jeziva informacija - britanska pevačica preminula je. Kao uzrok smrti navedeno je trovanje. U poslednjim trenucima svog života, prema nekim izvorima, ona je ležala u krevetu s bocom pića, dok je gledala svoje spotove na Jutjubu i smejala se sama sebi.

Pevačica je godinama imala problem sa sigurnošću. Iako je bila veoma popularna, nikada nije mogla da se izbori sa tim uspehom. Samopouzdanja joj je uvek manjkalo pa je izlaz iz toga, nažalost, pronašla u velikoj količini droge koja ju je odvela u smrt.

Dobila brojne nagrade

Poznata je kao umetnica sa neobičnim glasom i zanimljivim načinima mešanja žanrova. Prvi album, Frank, izdala je 2003. godine. Bio je nominovan za "Merkjuri" nagradu. Tri godine kasnije izdala je album Back to Black, koji je osvojio pet Gremi nagrada, zbog čega je Ejmi postala prva Britanka sa tolikim brojem priznanja.

Ejmi Vajnhaus rođena je u jevrejskoj porodici, kao drugo dete, ima starijeg brata Aleksa. Majka joj je bila apotekarka, a otac taksista. Sa deset godina je osnovala svoju muzičku grupu, a sa trinaest je izbačena iz škole zbog lošeg vladanja i pirsinga.

Kasnije se upisala u Londonsku školu za izvođačke umetnosti i tehnologiju. Njeni ujaci bili su profesionalni džez pevači, a baka je bila pevačica.

Ejmini roditelji osnovali su Fondaciju „Ejmi Vajnhaus", kjojoj su donirali sav novac od knjiga koje su napisali o njoj. Novac je namenjen ljudima koji su zavisnici od alkohola i droge. Album Back to Black, posthumno je postao britanski najprodavaniji album 21. veka.

Autor: N.B.