AKTUELNO

Uvek je bila zanimljiva medijima, a Kruni je bila odana do kraja.

Mlađa sestra britanske kraljice Elizabete II, princeza Margareta, bila je njena suprotnost i osoba koja je zbog svog temperamenta odskakala od ostatka porodice. Svojom elegancijom privlačila je pažnju javnosti, ali je morala mnogo toga da se odrekne zbog porodice u kojoj je rođena, na prvom mestu mladalačke ljubavi. Kako je bila zaljubljena u razvedenog čoveka, njena veza bila je osuđena na propast, a kada je drugi put našla ljubav, završila je u nesrećnom braku.

Foto: Wikipedia.org/Eric Koch / Anefo/Mr.Nostalgic

Kada se rodila 21. avgusta 1930, bila je četvrta u redu za tron kao mlađa ćerka kraljice Majke i kralja Džorža VI. Njen otac nije trebalo da bude kralj, ali kako je njen stric, kralj Edvard VIII, zbog ljubavi odlučio da se odrekne prestola, na tom mestu zamenio ga je mlađi brat.

Od malih nogu Margareta je bila živog duha i buntovna. Volela je umetnost i dobro je svirala klavir, a posebno je privlačila pažnju elegancijom i neospornim ukusom za modu.

Kada je napunila 18 godina, počela je da obavlja kraljevske dužnosti i od tada su je mediji pratili u stopu, pišući o njenim raskošnim toaletama, razuzdanim žurkama i čestim noćnim izlascima.

Zabranjena ljubav

Kada joj je otac preminuo 1952. godine, njena sestra Elizabeta postala je kraljica, a Margareta, koja je tada imala 22 godine, zbližila se sa očevim asistentom Piterom Tounsendom. Naredne godine zamolili su Elizabetu da im da dopuštenje za brak, ali je problem bio što je on bio razveden, pa ih je kraljica zamolila da sačekaju još godinu dana.

Ubrzo je njihova veza dospela u javnost i o njima su pisali svi mediji, navijajući za njih. Ipak, problem je bio u tome što, prema pravilima crkve, razvedeni smeju da se venčaju samo uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament to nije dozvolio, jer nisu hteli da naprave istu grešku kao sa kraljem Edvardom i Volis Simpson, koja je iza sebe imala dva braka u trenutku kad se on zaljubio u nju.

Da je odlučila da se uda za Tounsenda, Margareta bi morala da se odrekne svoje titule i titule svoje buduće dece i njihovog prava na nasledstvo britanskog trona i ne bi imala da ima nikakvu vezu sa kraljevskom porodicom.

Sedam dana otkad je vest o njihovoj vezi dospela u javnost, Tounsend je poslat u Brisel, gde je radio u britanskoj ambasadi, a sa Margaretom se sreo tek tri godine kasnije, kada je premijer odbio da da dopuštenje za njihov brak. Princeza je tada morala da odluči da li će postati obična građanka ili će prekinuti svaki kontakt sa Tounsendom.

Svoju odluku Margareta je saopštila javnosti 31. oktobra 1955. godine.

– Želela bih da vam saopštim da sam odlučila da se ne udam za kapetana Pitera Tounsenda. Svesna sam da bih mogla da stupim u građanski brak ako bih se odrekla prava na nasledstvo trona, ali vodeći se učenjem crkve da je hrišćanski brak neraskidiv i imajući na umu svoje obaveze prema Komonveltu, shvatila sam šta su mi prioriteti. Odluku sam donela sama, uz podršku kapetana Tounsenda. Veoma sam zahvalna svima koji su bili zabrinuti za mene i koji su se molili za moju sreću – pisalo je u izjavi.

Brak sa ženskarošem

Pet godina posle toga Margareta se udala za fotografa Entonija Armstronga-Džounsa, sa kojim je imala dvoje dece, Dejvida i Saru. Na njihovom venčanju pojavila se samo danska kraljica Ingrid, dok su druge strane kraljevske porodice smatrale da je neprimereno da se ćerka kralja udaje za fotografa, pa se nisu odazvale pozivu.

Margareta i Entoni dobili su titule grofa i grofice od Snoudona, a od sestre Elizabete II dobili su deo zemlje na ostrvu Mustik, koje se nalazi u sklopu ostrvske države Sveti Vinsent i Grenadini, gde je često boravila.

Lord Snoudon imao je nekoliko zapaženih veza pre braka s princezom, a posebno su ga privlačile plesačice i glumice. Imao je i nezakonito dete, koje je rođeno nekoliko nedelja nakon kraljevskog venčanja. Pisalo se da ga privlače i muškarci, kao i da je bio u trojkama sa muškarcima i ženama, što je samo jednom kratko prokomentarisao rečenicom: “Nisam se zaljubljivao u momke – ali nekoliko njih se zaljubilo u mene”.

Foto: Wikipedia.org/Nijs, Jac. de / Anefo/ Lemonreader

Ni tokom braka on nije mogao da odbije druge žene. Entonija su navodno privukle TV producentkinja Lusi Lindzi Hodž i ledi Žaklin Rufus-Ajzaks, dok se Margareta, osetivši se zapostavljeno, okrenula drugom muškarcu. Princezu je sa ljubavnikom Rodijem Levelinom fotografisao paparaco na ostrvu Mustik 1976, nakon čega je njen suprug odlučio da napusti porodični dom.

Posle brojnih svađa razveli su se 1978, nakon čega se Entoni ponovo oženio, dok se Margareta nije više udavala. To je bio prvi razvod u britanskoj kraljevskoj porodici posle tri veka.

Prema medijskim navodima, ona je celog života bila u kontaktu sa svojom prvom ljubavlju Piterom Tounsendom, a kraljica Elizabeta se kajala što nije uspela da ispuni želju sestri i omogući joj da bude u braku sa čovekom kojeg voli.

Sva njegova pisma je sačuvala i dala dopuštenje da se otvore tek 100 godina nakon njenog rođenja. Tako će 2030. godine javnost saznati sve o ljubavi i patnji princeze Margarete.

Odanost kruni do samog kraja

Princeza Margareta se najviše bavila humanitarnim radom, a kad god joj je neka dužnost poverena, ispunjavala ju je u skladu sa protokolima. U poslednjim godinama života mučili su je zdravstveni problemi.

Kao i njen otac, Margareta je mnogo pušila, a cigarete je ostavila tek 1991. godine, nakon što joj je odstranjeno levo plućno krilo. Tada je, kako su mediji pisali, počela nekontrolisano da pije.

Poslednji put u javnosti je viđena 2001, na 101. rođendan svoje majke. Preminula je na današnji dan, 9. februara 2002, nakon nekoliko moždanih udara, u 71. godini, a sahranjena je na privatnom groblju.

Autor: N.V.

#Princeza Margaret