AKTUELNO

Burno!

Nakon što je kruna ugrožena odstupanjem dva člana porodice, ređali su se događaji za koje je morala da nađe najbolje moguće rešenje.

Protekla godina bila je burna za ceo svet, a ni Elizabeta II (94) ne može da se pohvali da će joj 2020. ostati u lepom sećanju. Britanska kraljica godinama pokušava da koordiniše između dve uloge – šefa države na jednoj strani i glave porodice na drugoj, a na oba polja u proteklih 12 meseci svašta se izdešavalo.

Turbulentni početak 2020.

Ceo svet početkom godine iznenadila je odluka princa Harija i njegove supruge Megan Markl da odstupe iz kraljevske porodice. Oni su u saopštenju 8. januara otkrili da i dalje nameravaju da podržavaju monarha, ali da hoće da budu finansijski nezavisni. Kraljica ih je javno podržala u njihovoj nameri, ali je bila razočarana što je njen unuk toliko toga od njihovog internog dogovora odlučio da iznese u javnost. Hari i Megan su mislili da će moći da imaju specifičnu poziciju u porodici, da će uspeti da zadrže neke pozicije i da će istovremeno biti delimično nezavisni, ali ovaj model nije bio moguć. Kraljica je morala da ispuni želje svog unuka, a da u isto vreme ne ugrozi krunu.

Foto: Tanjug AP/John Stillwell/Pool Photo

Na kraju je saopšteno da će Hari i Megan uvek biti deo porodice, ali da neće više biti nazivani Njegovo i Njeno kraljevsko visočanstvo, da će dobijati finansijku pomoć od princa Čarlsa i da će moći da zarađuju od „prikladnih” poslova. Hari nije bio presrećan zbog ovakvog rešenja, što je otkrio izjavivši da se nadao da će moći da nastave da služe kraljici i Komonveltu, kao i da će on nastaviti učestvuje u vojnim udruženjima, ali bez javnog finansiranja, što, nažalost, nije bilo moguće. Do kraja marta Hari i Megan su ostali bez svojih kraljevskih zvanja i uloga, a o trenutnim dogovorima trebalo bi ponovo da se priča u martu 2021.

Pandemija koronavirusa

Nakon porodične drame kraljica se suočila sa najvećom nacionalnom krizom i imala je dužnost da ujedini sve građane u borbi protiv koronavirusa koji je zatvorio celu zemlju. Pošto se kovid 19 brzo širio Velikom Britanijom, ona je odlučila da se sa suprugom, princom Filipom, preseli iz Bakingemske palate u dvorac Vindzor kako bi se sačuvala od koronavirusa.

Foto: Tanjug AP/Aaron Chown

Nekoliko dana od njihovog preseljenja princ Čarls je dobio pozitivan test na koronavirus, ali je imao samo blage simptome, a tek nekoliko meseci kasnije saznalo se da je i princ Vilijam bio zaražen u proleće. On je kasnije objasnio da to nije podelio sa javnošću jer su se dešavale važne stvari i nije želeo nikoga da zabrine, što je naišlo na oštre kritike.

Kako je broj zaraženih i mrtvih počeo da raste, i premijer Velike Britanije Boris Džonson suočio se sa kritikama zbog lošeg rukovođenja krizom, pa je kraljica odlučila da se obrati naciji u televizijskom uključenju.

Obraćam vam se u ovo izuzetno izazovno vreme. U vreme kada je život u našoj zemlji poremećen – što je donelo mnogo žalosti, finansijskih poteškoća i neverovatne promene u svakodnevnom životu svih nas – rekla je kraljica.

Mnogim Britancima kraljičina poruka dala je nadu, koja je svima bila potrebna u tim trenucima, a Vilijam je otkrio da je njegova baka nastavila da radi od kuće, kao i veliki broj građana, ali da joj teško padaju video-sastanci sa premijerom, jer je navikla na viđanja u četiri oka.

Foto: Tanjug AP/Toby Melville

Nova svakodnevica

Kraljica se retko pojavljivala u javnosti, ali je 17. jula proglasila vitezom kapetana Tomasa Mura – veterana iz Drugog svetskog rata koji je prikupio milione za Nacionalni zdravstveni servis Ujedinjenog Kraljevstva. Nekoliko sati ranije prisustvovala je privatnoj ceremoniji venčanja svoje unuke princeze Beatris. Princ Vilijam je otkrio da je kraljici bilo veoma važno da se pojavljuje u javnosti i da joj je teško palo što zbog koronavirusa mora da ograniči kretanje, pošto je svesna da je za dobro funkcionisanje monarhije potrebno da ona „bude viđena”.

To je deo dogovora sa narodom koji ne funkcioniše ako se samo sedi u palati. Monarhija je morala da se promeni isto koliko i mnogi načini poslovanja – izjavio je Vilijam.

Ni ova godina nije mogla da prođe bez skandala, pa je tako iskrslo pitanje o odnosu princa Endrua, kraljičinog sina, sa pokojnim američkim finasijerom Džefrijem Epstajnom. Kraljica se o tome nije javno izjašnjavala, ali je iznela svoje mišljenje o Endruovom postupku koji je shvaćen kao odstupanje sa javnih dužnosti. To je usledilo posle njegovog skandaloznog intervjua za BBC krajem 2019, u kom je porekao da je imao odnose sa maloletnom devojčicom i da nije primetio ništa sumnjivo dok je bio u društvu Džefrija Epstajna, osuđenog pedofila.

U oktobru je sama kraljica naišla na oštre kritike kada se prvi put od zatvaranja države pojavila u javnosti, posetivši sa princom Vilijamom naučni park Porton Daun na jugu Engleske. Ona tom prilikom nije nosila masku, što je izazvalo brojne polemike. Zbog toga je u javnom saopštenju objašnjeno da je kraljica odlučila da se pojavi bez maske posle konsultacije sa svojim doktorima i naučnicima u vojnom istraživačkom postrojenju koje je posetila. I ona i Vilijam pridržavali su se socijalne distance i bili su udaljeni jedno od drugog dva metra, a svi sa kojima su se susreli u postrojenju bili su testirani pre njihovog dolaska i dobili su negativan rezultat. Ipak, mesec dana kasnije Elizabeta II se prvi put pojavila sa maskom na komemorativnoj ceremoniji u Londonu.

Foto: Tanjug AP

„Netfliksova” serija „Kruna” povećala je međunarodno interesovanje za kraljevsku porodicu. U četvrtoj sezoni, koja je izašla ove godine, Čarls je predstavljen kao mrzovoljni princ i okrutni suprug, zbog čega se Vlada Ujedinjenog Kraljevstva obratila „Netfliksu” sa zahtevom da se na svaku epizodu doda upozorenje da nije sve u njoj predstavljeno baš onako kako je bilo u realnosti.

To je prelepo kreirana fikcija, ali je „Netfliks” odmah na početku trebalo jasno da naglasi da nije ništa više od toga. Plašim se da će generacije gledalaca koji nisu prisustvovali ovim događajima pomešati fikciju sa činjenicama – izjavio je Oliver Dauden, državni sekretar za kulturu.

U decembru je nekoliko članova kraljevske porodice optuženo za kršenje mera uvedenih zbog koronavirusa. Vilijam i njegova porodica fotografisani su u društvu princa Edvarda, čime je prekršeno pravilo o zabrani okupljanja više od šest osoba.

Foto: Tanjug AP/Toby Melville

Kraljevska porodica morala je da žrtvuje tradicionalno božićno okupljanje u Sandringemu i prvi put u 33 godine kraljica je ostala u Vindzoru sa princom Filipom. U svom obraćanju za Božić, Elizabeta je istakla da je ovaj praznik tužan i neobičan za mnoge koji propuštaju da budu sa svojim bližnjima i za one čija je jedina želja bila da zagrle nekoga ili se rukuju sa nekim, pa istakla da nisu sami u tom osećanju.

Iako se ove godine svet suočio sa neuobičajenim problemima, kraljica je ponovo potvrdila svoju poziciju osobe koja je sposobna da ujedini porodicu i naciju. Bez ozbira na to što se priča o njenoj abdikaciji, pokazala je da je i dalje glavna, čak i pored velikog broja družnosti koje je poverila Čarlsu i Vilijamu.

Autor: M.M.

#Kraljica Elizabeta II