AKTUELNO

Evo šta je obeležilo njihov više od sedam decenija dug brak.

Engleska kraljevska porodica danas ima razloga za slavlje. Naime, kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip danas proslavlju čak 73 godina bračnog života! Ova brojka je veoma impresivna, kroz više od sedam decenija zajedničkog života njih dvoje su prošli velike uspone i padove. 

Slavni par je godišnjicu braka obeležio fotografijama iz dvorca Vindzor gde su čitali čestitke koje su im pisali njihovi praunučići, ali i obožavatelji. 

Foto: Tanjug AP

Elizabeta i Filip su se upoznali 1934. godine, a onda su se ponovo sreli nekoliko godina kasnije, 1939. godine, kada je ona imala samo 13 godina. Kako je rekla, već tada se zaljubila u njega i počeli su da razmenjuju pisma. Ona je imala 21. godinu kada je zvanično objavljeno da su se verili - 9. jula 1947. godine. 

No, ni ta veridba nije prošla bez kontroverzi. Filip nije bio finansijski stabilan, a njegova sestra je bila udata za Nemca koji je imao veze sa nacistima. Kako se navodilo, Elizabetinom ocu kralju Džordžu su mnogi pričali da Filip nije za nju. On je bio princ bez doma i kraljevstva. Pričalo se da ni kraljičina majka nije bila za njega, ali kasnije je, u nekim biografijama, napisano da je za njega izjavila da je "engleski džentlmen". 

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Elizabet i Filip su se venčali 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji. Dobili su 2500 poklona iz celog sveta. Kako je venčanje održano tik posle rata, Filipove sestre, koje su imale veze sa Nemcima, nisu bile pozvane, kao ni Elizabetin stric, vojvoda od Vindzora Edvard, koji se odrekao krune. 

Ceremoniju je snimao i prenosio “Radio BBC” za 200 miliona slušatelja širom sveta. Filip je na dan venčanja dobio titule vojvode od Edinburga, grofa Merioneta i barona Grinviča. S brojnim zvanicama slavili su uz voćnu svadbenu tortu koja je bila na četiri sprata i visoka 2,7 metara, a bila je teška oko 200 kilograma. Tada nisu ni slutili da će Elizabeta pet godina kasnije postati Kraljica Elizabeta II.

Autor: Nemanja Vujčić

#Kraljica Elizabeta II

#Princ Filip