AKTUELNO

Živeo 90 godina!

Prvi tajni agent iz serijala o Džejmsu Bondu popularni glumac Šon Koneri preminuo je u subotu u 90. godini. On je u poslednje vreme bio bolestan i veoma se slabo osećao, a preminuo je u snu u svom domu na Bahamima. Sve ovo potvrdio je i njegov sin Džejson Koneri koji se oglasio za britanske medije.

Foto: Tanjug AP

Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u Edinburgu u siromašnoj radničkoj porodici. Kada je imao 15 godina izbacili su ga iz škole, posle čega je pristupio britanskoj mornarici. Zbog zdravstvenih problema napušta vojsku i počinje da se bavi bodi-bildingom.

Kako bi mogao sebe da izdržava, raznosio je mleko, radio kao spasilac, pozirao bez odeće studentima umetnosti, a čak je i glancao mrtvačke sanduke.

1951. godine ušao je u svet filma, pozorišta i glume. Sve se desilo u Londonu, da bi se posle 3 godine pojavio na televiziji. Prvu značajniju ulogu ostvario je uz Lanu Tarner u filmu "Drugo vreme, drugo mesto" 1958. godine.

Foto: Foter/classic film scans on Foter.com / CC BY

1962. godine, kada je dobio ulogu tajnog agenta 007, život mu se promenio iz korena. Ipak, iako ga je publika proglasila za najboljeg Bonda, filmske nagrade su ga godinama zaobilazile. Tek mu je uloga irskog policajca Malouna u filmu "Nesalomivi" iz 1987. godine donela priznanja Oskar i Zlatni globus.

Ženio se dva puta, prvi put s Dajanom Silento, s njom ima sina Džejsona, koji je takođe glumac, a druga supruga mu je marokanska slikarka Mišel Rokenburn, s kojom je ostao zajedno do kraja svog života. Sa scene se povukao 2011. godine, a živeo je na relaciji Bahami - Los Anđeles.

Autor: Pink.rs

#Šon Koneri