AKTUELNO

Čuveni svetski glumci povezani sa našom zemljom!

Džon Travolta, Dejvid Bouvi, Monika Beluči - samo su neki od holivudskih zvezda koje su tumačile Srbe u filmskim ostvarenjima, a kada je Leonardo Dikaprio progovorio naš jezik, istinski je nasmejao ceo Balkan.

Foto: Tanjug AP/Jordan Strauss/InvisionAP

Iako postoji veliki broj srpskih glumaca koji grade uspešne karijere u Holivudu, neretko se američki producenti odlučuju da angažuju strane glumce za uloge Srba u svojim filmovima. Neki od njih na simpatičan način odigrali su zadate uloge, a manji broj se i dobro snašao u govoru na srpskom jeziku.

Jedna od presudnih filmskih uloga legendarnog pevača Dejvida Bouvija bila je kada je tumačio Nikolu Teslu u ostvarenju “Prestiž”. Ova uloga toliko je zainteresovala preminulog pevača, da se pri spremanju lika fokusirao na istraživanje života slavnog srpskog naučnika da bi ga što verodostojnije preneo na filmsko platno.

Filmski kritičari su tada ocenili da je Bouvi maestralno odigrao Teslu, a momenti u filmu u kojima se čuje i blagi srpski akcenat posebno su oduševili njegove fanove na našim prostorima.

Da je jako zahtevno naučiti sprski jezik, potvrdila je i jedna od najpoznatijih glumica na svetu Monika Beluči. Ona je zbog uloge u filmu Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, mesecima učila naš jezik, ali na kraju ipak uspela da ga savlada. Ulogom Neveste, Monika je uspela da dočara kako bi izgledala kao srpska devojka sa sela i dobila silne pohvale za svoj srpski akcenat.

Foto: E-Stock/Stefan Filipović

Ipak kroz holivudsku kinematografiju Srbi pretežno nisu predstavljani kao pozitivci, naprotiv. Snimljeno je mnoštvo filmova u kojima se naš narod predstavlja u lošem svetlu, pa su shodno tome uloge srpskih negativaca uglavnom glumile strane zvezde.

Primer za to jeste film “Mirotvorac” u kojem glumac Marčel Jureš tumači bosanskog Srbina Dušana Gavrića, koji želi da u zgradu Ujedinjenih nacija podmetne atomsku bombu koju nosi u rancu. Glavne uloge u pomenutom ostvarenju tumače i Nikol Kidman i Džordž Kluni.

Ulogu negativca Srbina odigrao je i Džon Travolta u filmu “Sezona ubijanja”. Ipak, uloga ratnog veterana nije mu donela neke pohvale. Travolta igra Emila Kovača, srpskog vojnika koji traži osvetu, a film je dobio toliko loše kritike da bi ga verovatno i sam Travolta izbrisao iz svog CV-ja.

Na listi onih koji su u filmovima progovorili srpski jezik nalazi se i slavna holivudska faca Leonardo Dikaprio. U filmu “Plaža” iz 2000. godine, dok sedi sa svojim prijateljima, Dikaprio ima zadatak da pravilno izgovori rečenicu: “Sutra ću putovati mnogo milja biciklom”. Iako je za mnoge ova replika delovala smešno, jer se oseća da je Leo lomio jezik dok je savladao reči, drugi su pak bili oduševljeni i poručili da je neizmerno simpatičan dok priča na srpskom.

Međutim, da ne mogu svi da igraju Srbe, upravo zbog teškog akcenta i jezika, pokazala je glumica Eliša Kutbert. Ona u seriji “Happy Endings” glumi Aleksandru Kerković Vilijams koja je poreklom iz Srbije. Kune se u svoju baku koja je uspela da spase selo od okupacije 1915. Serija se uspešno emitovala tri sezone, ali Eliša se baš nije snašla u glumi na našem jeziku.

Pored niza uloga u kome su Srbi od devedesetih godina pretežno prikazivani u lošem svetu kroz američku kinematografiju, kao pravo osveženje stigla je nova sezona popularne serije “SEAL Team”, koja prati profesionalni i privatni život pripadnika najelitnije jedinice. Tokom 2019. godine, radnja nastavka serijala snimana je u Beogradu, a Srbi su konačno prikazani kao dobri momci koji žele da pomognu kolegama da spreče novi svetski rat. U ovom delu pojavljuje se poznati glumac, Rubi Dobrev, u ulozi Filipa, jakog i sposobnog agenta srpskog ogranka tajne organizacije. Nakon što je preživeo višestruke užasne ratove u svojoj domovini, on je čovek umoran od svega i posvećen tome da ponovo spreči novi rat.

Jedan od najpoznatijih svetskih glumaca Robert de Niro ne krije svoju naklonost prema Srbima, a najjasnije je to pokazao i tako što je svojoj kćerki dao ime Drina. U svojim intervjuima neretko je pričao da se emotivno i moralno već dugo lično oseća kao Srbin, a želja mu je da snimi istorijski film o Srbiji. Još kao student Robert de Niro je putovao po Srbiji i proveo nekoliko nezaboravnih dana sa seljacima u jednom šumadijskom selu. Ćerku je nazvao Drina i zbog toga jer mu je supruga u vreme trudnoće čitala roman „Na Drini ćuprija“. Naklonost prema Srbima krunisana je prijateljstvom sa Novakom Đokovićem.

Foto: Tanjug AP/Jordan Strauss

Pitaju me zašto volim Srbe? Ko zna, možda imam neke pretke iz Srbije, pa zbog toga - rekao je jednom prilikom slavni glumac De Niro.

Simpatije prema Srbiji pokazali su javno i Majkl Daglas i Džoni Dep, koji je na poziv Kusturice boravio u Srbiji pre par godina, a onda i prošle godine ovde snimao film “Minamata”.

Slavio sam Srpsku novu godinu, ali i navikao da se sa Srbima pri pozdravljanju ljubim tri puta! Posebno mi se sviđa što držite do tradicije i što imate mnogo dobrih i ponosnih ljudi. Naravno, šljivovicu obožavam - izjavio je Dep kada je posetio Kusturicu na Mećavniku.

Inače srpskim pasošom mogu da se pohvale i slavni glumci Stiven Sigal i Rejf Fajns.

Autor: S.M.

#Leonardo Dikaprio | Leonardo DiCaprio

#Monika Beluči | Monica Bellucci

#Robert de Niro